Een map van Nieuw Nederland en Nieuw Engeland uit 1635, gemaakt door Willem Blaeu. Bron: Wikimedia Commons.

Adriaen Block sticht Nieuw-Nederland

Amsterdam 1614 – Adriaen Courtsen Block is net teruggekeerd van zijn tweede reis naar Amerika. Hij tekent een kaart van zijn ontdekkingen en geeft het gebied de naam Nieuw Nederland. Op 11 oktober 1614 stapt hij naar de Staten-Generaal om het exclusieve handelsrecht voor het gebied op te eisen.

Een tocht met de 'Halve Maen'

In 1609 werd Henry Hudson ingehuurd door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) om via Noord-Amerika een zeeweg naar Azië te vinden. Hij stak met zijn schip de Halve Maen de Atlantische oceaan over, maar een doorgang naar Azië kon hij niet vinden. Wel kwam hij aan de Amerikaanse kust in contact met de lokale bevolking, die graag bont wilden verhandelen. Aangezien de zeventiende-eeuwse bonthandel in Europa zeer lucratief was, besloten verscheidene Amsterdamse kooplieden vervolgens zelf ook naar Amerika te varen.

Een succesvolle missie

Eén van die koopmannen was Adriaen Courtsen Block. In 1612 vertrok hij samen met kapitein Hendrick Christiaensen naar het door Hudson ontdekte gebied. Na een onopmerkelijke reis keerden de twee terug met een groot aantal bonthuiden. Het succes van de missie overtuigde de Nederlandse Staten-Generaal ervan om verdere missies naar het gebied te stimuleren. Ze besloten dat de ontdekker van een gebied voortaan voor een tijdsperiode van drie jaar het exclusieve handelsrecht kreeg op die regio.

Het 'Roode Eylandt'

Dit motiveerde Block om een nieuwe reis naar het gebied te ondernemen. Met het schip De Tijger stak hij in 1614 wederom de Atlantische oceaan over, maar eenmaal aangekomen in Manhattan verging het schip door een brand. Met hulp van de lokale indianenstammen bouwde Block een nieuw schip, dat hij de naam Onrust gaf. Hiermee verkende hij vervolgens het gebied rondom het hedendaagse New York en ontdekte hij onder andere het Roode Eylandt (Rhode Island).

De Nieuw-Nederland Compagnie

Na zijn terugkomst in Nederland tekende Block een map van zijn ontdekkingen, waarbij hij het door hem ontdekte gebied Nieuw-Nederland noemde. Vervolgens vroeg hij, op 11 oktober 1614, samen met Christiaensen en 12 andere kooplieden het exclusieve handelsrecht aan op het gebied. Samen stichtten zij een jaar later de Nieuw-Nederland Compagnie, die tot de oprichting van de Nederlandse Westindische Compagine (WIC) in 1621 actief bleef op de handelsroute naar Amerika. Block zelf zou echter na zijn reis van 1614 nooit meer terugkeren naar Nieuw-Nederland. Wel siert zijn naam nog het kleine eiland Block Island, voor de kust van Rhode Island.

Leestip: 

geschiedenis van Nieuw EngelandKiliaen van Rensselaer (1586-1643) – Designing a New World
Auteur: Janny Venema
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087041960
Winkelprijs: €39,–

Bestel Kiliaen van Rensselaer
 

Afbeelding

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.