Hutspot met stooflap op bord. Bron: Wikimedia Commons.

Hutspot met wild uit de 18e eeuw

Hutspot, hutsepot, stamppot of stoemp eten wij tegenwoordig in de wintermaanden, omdat het warm is en goed vult. Vroeger werd het bereid tijdens de oogstmaanden, wanneer men lange dagen maakte op het land en veel energie nodig had om het zware werk te verrichten. Daarnaast was het een goedkoop gerecht dat gemakkelijk in grote hoeveelheden gemaakt kon worden en waar de kok weinig omkijken naar had. Hutspot werd gegeten met worst of andersoortig vlees dat voorhanden was.

In het onderstaand recept van de Nieuwe Welvarende Utrechtsche Keuken-meid (1771) wordt een recept gegeven voor het bereiden van wild en de jus bij hutspot.

Wilde hutspot, hoe te stoven Laat het vleesch byna gaar koken; doe ‘er wat wyn, half zoo veel wynazyn, een hand vol gereve roggen-brood, wat nootemuskaat, nagelen, gestoote beschuit, suiker, boter, een weinigje peper, en een uijentje of drie by, en laat het zoo lang stooven, tot dat de uijen gaar is.

Hutspot (4 pers.)

Neem twee uien, acht middelgrote aardappelen en acht middelgrote wortels of drie of vier winterpenen. Snipper de uien en snijd de aardappelen en wortels in kleine stukjes in een pan zodat ze sneller gaar worden. Vul de pan met water zodat de groenten net onder water staan. Breng aan de kook en laat koken tot de aarappelen en wortels gaar zijn. Gebruik een vergiet om de groenten af te gieten en zorg er voor dat al het water weg is. Gooi de groenten terug in de pan en pureer met een stamper, mixter of staafmixer. Voeg tijdens het mixen nog een scheutje melk en een paar klontjes boter toe voor de smeuigheid. Eventueel naar smaak wat peper, zout en nootmuskaat.

Vlees en de jus

Neem wildgebraad naar keus, bijvoorbeeld haas of hert, en bak het in de pan in boter tot het bijna gaar is. Wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat het rusten. Zet het vuur onder de pan klein en voeg aan het vleesnat een glas rode wijn en een half glas wijnazijn toe. Roer goed. Voeg vervolgens een handvol broodkruim van roggebrood, een theelepel nootmuskaat, een paar kruidnagelen, een beetje beschuitkruim, een theelepel suiker, een klontje boter, peper naar smaak en twee gesnipperde uitjes toe. Meng dit alles goed en laat het stoven tot de uitjes gaar zijn. Blijf roeren om te zorgen dat er niets aanbrandt.   Dien de hutspot op met het wild en de saus en serveer eventueel nog met een snee wit- of roggebrood.

Afbeelding

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.