Geen afbeelding beschikbaar

Pearl Harbor film: 5 historische fouten

De film Pearl Harbor (2001) is een Amerikaanse romantische oorlogsfilm die geregisseerd is door Michael Bay. In de film spelen bekende acteurs mee zoals Ben Affleck, Cuba Gooding Jr. en Alec Baldwin. Helaas voor historici bevat de film over de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis vele historische fouten.


De aanval op het Amerikaanse Pearl Harbor, ook wel bekend als de Hawaï Operation, door het Japanse keizerlijke leger vond plaats in de ochtend van 7 december 1941. De aanval zorgde ervoor dat de Verenigde Staten van Amerika deelnam aan  de Tweede Wereldoorlog. De aanval was door Japan bedoeld als een preventieve actie om de inmenging van de Amerikaanse vloot bij de militaire acties van Japan in Zuidoost-Azië te stoppen. Japan pleegde in deze regio namelijk aanvallen op de koloniale gebieden van Groot-Brittannië, Nederland en de VS. Na de aanval op de marinebasis besloot de VS zich te mengen in de oorlog, omdat zij op eigen grondgebied waren aangevallen.


1. Niet geautoriseerde eskadron leden


In de film gaat het karakter dat Ben Affleck speelt bij de Eagle Squadron van het Britse leger. In de realiteit was dit echter niet mogelijk, want soldaten van de Amerikaanse luchtmacht die actief in dienst waren mocht niet bij dit eskadron. De Eagle Squadron werd aangevuld met Amerikaanse vrijwilligers. Burgers mochten namelijk wel bij het eskadron zodra ze lid werden van de Royal Air Force (RAF). Een ander foutje is verderop in de film te zien. Ben Affleck’s Spitfire vliegtuig bevat de letters RF, het insigne van de N. 303 Polish Fighter Squadron. Ook hier klopt weinig van, want hij vloog in een Brits vliegtuig.


2. Oorlogsschepen zonder camouflagekleur


Het is gebruikelijk in oorlogstijd dat de schepen van een land grijs geverfd werden, als poging om ze te camoufleren tegen de kleuren van de oceanen waarop ze voeren. In de film is te zien dat het oorlogschip de Queen Mary zeer kleurrijk verschijnt, met de kleuren rood, zwart en wit in plaats van grijs. Nog een opvallend detail: de Queen Mary was een Engels schip dat afkomstig was uit Groot-Brittannië. Het was al twee jaar onderdeel van de oorlog. Dit betekent dat ze allang grijs geverfd had moeten zijn vóór de gebeurtenissen die in de film plaatsvinden


3. Lange afstand radiocommunicatie


In de film is een scene te zien waarbij mensen op Hawaï luisteren naar het radio gebrabbel tussen de Doolittle raiders. Dit is onmogelijk. De eerste reden is omdat de vliegtuigen afgezonderd vlogen op verschillende routes en niet als een groep. Bovendien hielden ze zich aan radiostilte, dus er viel weinig te horen. De belangrijkste reden waarom deze scene niet klopt, is omdat de radio’s die gebruikt werden voor communicatie tussen vliegtuigen onderling een laag vermogen en kort bereik hadden. Langeafstands communicatie werd door elk vliegtuig ’s radio-operateur uitgevoerd via Morsecode. In die tijd was spraakverkeer via de radio op zo’n lange afstand nog niet mogelijk.


4. HAWAII biljetten


In Pearl Harbor is een fragment te zien waar onderofficier Dorie Miller aan het boksen is. Terwijl hij vecht komt er een matroos  in beeld die op het gevecht aan het wedden is. De matroos houdt een stapeltje dollarbiljetten vast in zijn hand, waarbij op het bovenste biljet HAWAII gedrukt staat. Ook dit is weer een historische fout in de film. De HAWAII bedrukte biljetten werden namelijk pas in juli 1942 geïntroduceerd, toen de Amerikaanse overheid alle valuta op de eilanden verving met andere bedrukte biljetten voor het geval de eilanden door Japan binnengevallen zouden worden. Mochten ze overlopen worden door Japanners, dan zouden de biljetten illegaal verklaard worden.


5. Marlboro Lights sigaretten en brillenglazen


Gedurende de film is te zien dat de personages Marlboro Lights sigaretten roken en dat Dan Aykoryd een bril draagt met randloze brillenglazen. In de jaren ’40 waren deze producten helemaal niet verkrijgbaar. Marlboro Lights sigaretten verschenen pas in 1972 in de VS en de rest van de wereld, bijna 30 jaar na de Pearl Harbor aanval. De randloze brillenglazen zijn ook onmogelijk, want nylon werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gerantsoeneerd. Nylon wordt veel gebruikt om brillenglazen op hun plek te houden in frameloze exemplaren.  

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.