De Collectie – 450 jaar kunst en geschiedenis

Met de tentoonstelling De Collectie toont Stedelijk Museum Breda werken uit de collectie die getuigen van de rijke geschiedenis van de stad Breda.

De rol van Breda aan de hand bijzondere voorwerpen

Ontdek de rol van Breda door de eeuwen heen aan de hand van bijzondere voorwerpen. Je ziet een keuze uit de collectie, elk met hun eigen, bijzondere verhaal.
Te beginnen bij het middeleeuwse altaarstuk over het Sacrament van Niervaert, via kostbaar glaswerk van de bevelhebber van het beroemde turfschip tot een kolenkachel uit de Etnafabriek en de schilderijen van de Bredasche Kunstkring. Samen roepen al die voorwerpen het beeld op van de groei en bloei van Breda: pelgrimsoord, Nassau-burcht, vestingstad en centrum van kunst en industrie.

Zware tijden

De collectie vertelt ook verhalen over de zware tijden. De Tachtigjarige Oorlog, als Spaanse troepen Breda twee keer veroveren en de legers van Oranje-Nassau de stad uiteindelijk definitief voor de Noordelijke Nederlanden weten te winnen. De Tweede Wereldoorlog, met de dramatische evacuatie van de stad, waarbij tientallen Bredanaars het leven laten. En met persoonlijke drama’s, zoals dat van schilder-verzetsstrijder Paul Windhausen.

Datum: 

26 jan '19 - 31 jan '20

Organisator: 

Stedelijk museum Breda

Plaats: 

Breda

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!