Het Amsterdamse Huis met de Hoofden.

Officiële opening tentoonstelling ‘OOG VOOR DE WERELD, Jacob Böhme’

Görlitz in Saksen is één van de toeristische trekpleisters van Saksen. Misschien minder bekend, is dat de grote Duitse filosoof Jacob Böhme er zijn gehele leven werkte. Deze visionair was in de 17e eeuw een veelgelezen schrijver in Nederland en beïnvloedde velen.

Onder de naam ‘OOG VOOR DE WERELD’ is de Embassy of the Free Mind in Amsterdam tot 14 maart 2020 de locatie voor een internationale tentoonstelling over deze bijzondere persoon.

Van schoenmaker tot vermaard filosoof. Jacob Böhme uit Görlitz in Saksen was een veelzijdig man. Van 14 december 2019 t/m14 maart 2020 presenteert de Embassy of the Free Mind (EFM) de tentoonstelling ‘OOG VOOR DE WERELD. De visionaire denker Jacob Böhme’. Deze tentoonstelling in Amsterdam is een samenwerking tussen de Staatliche Kunstsammlungen Dresden en de EFM met als doel Böhme te eren als één van de grootste Duitse filosofen. De geschriften van Böhme werden vaak gecensureerd, maar niet in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Zijn boekenwerden inAmsterdamgepubliceerd en gretig gelezen in die tijd. Zijn ideeënhadden een grote invloed op theologen, kunstenaars en wetenschappers. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in Böhme’s denkwereld aan de hand van vragen, zoals ‘Denk je dat God alleen de God van de Christenen is?’ en ‘Waaruit denk je dat de aarde en de sterren ontstaan zijn?’.

Als filosoof en denker inspireerde Böhme met zijn inzichten geleerden, kunstenaars en anderen. Ook in de Republiek der Nederlanden werd Böhme graag gelezen en diverse geschriften werden in de 17e eeuw uitgebracht in Amsterdam. Rembrandt was aangetrokken tot zijn werk en bracht het thema ‘hel en donker’ in beeld met zijn penseel. Ruim 30 jaar werkte Böhmein Görlitz waar hij overleed in 1624. De stad aan de Neisse eert de grote filosoof/theosoof tegenwoordig met een stadsroute in zijn voetsporen, inclusief zijn geboortehuis en werkplaats.

Bakermat Görlitz

De historische stad Görlitz werd in 1945 gedeeld. Denieuwe grens met Polenwerd, op last van de Sovjet-Unie, langs de rivier de Neisse getrokken. Hierdoor werd Görlitz, met stadsdelen op beide oevers, gedeeld in een Duits en een Pools deel. Dit is nog altijd zo. Met ruim 3.000 monumenten behoort Görlitz tot de mooiste plaatsen van Duitsland. Het is geregeld een decor voor filmproducenten, ook uit Hollywood. Er is een wandelroute uitgezet langs de locaties van bekende films. De stad dankt er een nieuwe filmbijnaam aan: ‘Görliwood’.

Saksen een ontdekkingsreis dichtbij

Saksen, hoofdstad Dresden, mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers. Deze deelstaat ligt zo’n 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige site.

Voor verdere informatie over de tentoonstelling, zie hier.

Bij de opening zijn mevrouw Andrea Behr, directeur van het Toerismebureau Görlitz, en Robert Witsen, persvoorlichter, aanwezig.

Afbeelding:

Datum: 

14 dec '19 - 14 mrt '20

Organisator: 

Embassy of the Free Mind

Plaats: 

Amsterdam

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!