Slavernij, tien waargebeurde verhalen

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum geopend. De tentoonstelling is vanwege covid-restricties nu eerst online te bezichtigen. De eerste echte bezoekers zijn scholieren van het voortgezet onderwijs voor wie het onderwerp aansluit bij het reguliere lesprogramma. Zodra de omstandigheden het toelaten kan iedereen de tentoonstelling bezoeken tot en met 29 augustus 2021. De kaartverkoop is vandaag gestart.

Slavernij

De tentoonstelling Slavernij stelt tien persoonlijke verhalen centraal. Tien waargebeurde verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?
In de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties.

Tien waargebeurde verhalen

Tijdens de 250 jaar durende koloniale periode werden mensen tot bezit en objecten in administraties gemaakt. In de tentoonstelling Slavernij worden de levens uitgelicht van João, Wally, Oopjen, Paulus, Dirk, Lohkay, Van Bengalen, Surapati, Sapali en Tula. Tien mensen die leefden in die tijd. Alle tien vertellen ze hun eigen verhaal: over het leven in slavernij of over het profiteren hiervan, over verzet en over uiteindelijk vrijheid.

Voor alle bezoekers is er een gratis audiotour die hen meeneemt in deze uiteenlopende levens. Hoofdverteller is Glenn Helberg. De tien verhalen zijn ingesproken door Remy Bonjasky, Joy Delima, Taco Dibbits, Reza Kartosen-Wong, Anastacia Larmonie, Arthur Kibbelaar, Susi en Simba Mosis, Gijs Stork, Vinod Subramaniam en Annemieke van der Vegt. Alle vertellers hebben vanuit hun eigen achtergrond een band met een van de personen. Voor families en kinderen is er een speciale interactieve audiotour. De audiotours zijn ook te vinden in de Rijksmuseum App.

Niet eerder getoonde objecten

In de tentoonstelling zijn zowel objecten, schilderijen als bijzondere archiefstukken te zien en krijgt de bezoeker mondelinge bronnen, gedichten en muziek te horen. Om een completer verhaal te vertellen worden objecten getoond die niet eerder in het Rijksmuseum waren te zien, zoals objecten die door mensen in slavernij werden gekoesterd, maar ook werktuigen die op de plantages werden gebruikt. Bruiklenen zijn afkomstig uit o.a. het Nationaal Museum van Wereldculturen, British Museum, National Gallery of Denmark, Iziko Museums of South Africa, St Eustatius Historical Foundation, National Archeological Antropological Memory Management (NAAM) op Curaçao, de Nationale Archieven van Zuid-Afrika, Indonesië en Nederland, en privécollecties op Sint Eustatius, in Suriname en Nederland.

Datum: 

19 mei - 29 aug '21

Organisator: 

Rijksmuseum

Plaats: 

Amsterdam

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement..

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juli 16:00 u. een abonnement.