Tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu

In het Nationaal Archief is er veel te vinden over Curaçao. Deze documenten zijn grotendeels gevormd toen het eiland nog in handen was van de West-Indische Compagnie (WIC) of toen het een Nederlandse kolonie was. Deze archiefstukken, foto’s en kaarten laten voornamelijk het perspectief en de leefwereld van de koloniale machthebbers zien. De tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu combineert deze archiefstukken met verschillende visies op het eiland.

Belangrijke bronnen voor de geschiedenis van Curaçao zijn verhalen en liederen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Een aantal liederen uit een unieke verzameling, de Zikinzá-collectie, is te horen in de tentoonstelling. Deze opnames geeft een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen.

Kunstenaars

In de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf, documentairemaker en culturist Selwyn de Wind. Daarnaast laten tien kunstenaars en artiesten met hun werk zien hoe zij aankijken tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling: Qúracao, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur.

Gastconservator

Dyonna Benett, erfgoedprofessional, gespecialiseerd in museologie, publiek en inclusiviteit is de gastconservator van Kòrsou – Curaçao. De inhoud van de tentoonstelling is mede tot stand gekomen na uitgebreide raadpleging van experts uit zowel Curaçao als Nederland.

Programmering en educatie

Bij de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao organiseert het Nationaal Archief een afwisselend programma met o.a. debatten, lezingen en rondleidingen. Houd onze website in de gaten voor het actuele aanbod. Daarnaast ontwikkelt het Nationaal Archief online gastlessen voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs in Nederland en het funderend onderwijs op Curaçao.

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 16 december 2021 in het Nationaal Archief in Den Haag. De teksten in de tentoonstelling worden aangeboden in het Papiaments, Nederlands en Engels.

Nationaal Archief

In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en de samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je altijd en overal toegang te geven tot het nationaal geheugen.

Datum: 

16 dec '21 - 23 okt '22

Organisator: 

Nationaal Archief

Plaats: 

Den Haag
Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!