Archeologie Magazine 5 2018

STONEHENGE BLIJFT GEHULD IN MYSTERIES

Zo’n 2500 v.Chr. In het zuiden van Engeland verrijst een indrukwekkend bouwwerk. Cirkelvormig, zoals de zon. Met gigantische rechtopstaande stenen. Vandaag staat de constructie bekend als Stonehenge. Maar wat is Stonehenge eigenlijk? Wie liet het grootse monument optrekken? Recent archeologisch onderzoek biedt boeiende feiten én verrassende inzichten. Authentieke grafvondsten getuigen van de feesten, ceremonies en begrafenisrituelen die het leven van de Stonehenge-mensen kleurden. We namen er een kijkje en lieten ons bijpraten over het eerdere en recente onderzoek. Twee decennia geleden dacht men nog zeker te weten dat dit geen begraafplaats betrof, maar bij verder onderzoek werd daar zoveel menselijke botmateriaal gevonden dat het nu toch ook als een monument voor de overledenen wordt beschouwd. Maar waarom werden dergelijke monumenten voor de doden dan zo groots en van steen opgetrokken, terwijl de mensen die de monumenten schiepen zelf in houten hutjes leefden?

IS ER TOEKOMST VOOR DE WESTHOEK

De West-Vlaamse Westhoek met steden als Ieper, Veurne, Poperinge en Diksmuide heeft in verschillende oorlogen zwaar te lijden gehad. Vooral de Grote Oorlog (’14-’18) die de afgelopen vier jaar op allerlei manieren ruimschoots werd herdacht, heeft hier stevig huisgehouden. Na die herdenkingen rijst de vraag of deze regio buiten de sporen van die oorlog nog aantrekkingskracht heeft ook voor liefhebbers van overblijfselen uit andere tijden? Zeker en vast, zo blijkt.

LANGS DE SPOREN VAN DE WALVISVAARTCULTUUR OP PICO (AZOREN) 

In dit nummer nemen we u mee naar Pico, de hoogste berg van Portugal. De vulkaan van het eiland Pico heeft een hoogte van 2351 meter en is daarmee niet alleen de hoogste berg van de Azoren en van het moederland Portugal, maar tegelijk van de hele Mid-Atlantische Rug. Hij verklaart ook de naam van het eiland, die 'bergpiek' betekent. Pico is ook een van de beste plekken ter wereld om walvisachtigen te zien.

Dit nummer ligt omstreeks 26 oktober 2018 in de winkels. Voortaan Archeologie Magazine thuis ontvangen? Profiteer dan van onze aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 voor slechts € 19,95,-