Geschiedenis Magazine nr 7 van 2018

Geschiedenis Magazine 2018-7

De Amerikaanse Revolutie. Nobele vrijheidsstrijd of vuile oorlog?

Eduard van de Bilt

Voor de meeste Amerikanen is de onafhankelijkheidsoorlog een episch gevecht tussen goed en kwaad, met de Britten als wrede booswichten en de Amerikanen als nobele, onkreukbare helden. Een mooi verhaal, maar klopt het wel?

Gladiator vecht met luipaard

Anna Sparreboom

Het Romeinse publiek was zeer veeleisend. Met een gevecht van gladiator tegen gladiator nam het niet altijd genoegen. Het moest spannender, spectaculairder, bloediger. Dus traden gladiatoren in de ring tegen de gevaarlijkste strijders uit het dierenrijk: leeuwen, beren, panters en jachtluipaarden.

80-jarige oorlog  unieke ooggetuigenverslagen van Constantijn Huygens

Ineke Huysman

Constantijn Huygens was niet alleen één van de grootste dichters van de Gouden Eeuw, hij was ook secretaris van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik van Oranje. En in die hoedanigheid volgde hij de prins overal, ook op zijn talloze veldtochten tegen de Spanjaarden. Wat hij zag legde hij, in opdracht van Frederik Hendriks bezorgde echtgenote Amalia van Solms, nauwgezet vast. Constantijns ooggetuigenverslagen bieden een unieke inkijk in de 80-jarige Oorlog. 

718: het bizarre beleg van Constantinopel

Henk Singor

Constantinopel veroveren was voor moslims een heilige plicht. De Profeet zelf had ertoe opgeroepen. In de 7de eeuw liepen Arabische aanvallen stuk op een nieuw en angstaanjagend wapen dat de verdedigers van de stad hadden ingezet: vuur dat op water bleef branden. Maar in 718 gingen de Arabieren opnieuw in de aanval. Het beleg duurde dertien maanden en kende een uiterst bizar verloop

Fake news: Nederland is rijp voor revolutie

Joris Gijsenbergh

Dit najaar is het een eeuw geleden dat Pieter Jelles Troelstra de revolutie uitriep. De Nederlanders kwamen weliswaar massaal op de been, maar niet om Troelstra te steunen. Integendeel, op het Malieveld juichte een enorme mensenmassa koningin Wilhelmina en haar 9-jarige dochter Juliana toe. De ‘vergissing van Troelstra’, zo kwam het fiasco in de geschiedenisboekjes. Maar Troelstra was bepaald niet de enige die de tijdgeest verkeerd aanvoelde. Waarom dachten zovelen dat Nederland rijp was voor het communisme? Was er sprake van fake news?

Churchill en Oranje versus Lodewijk XIV

Mike Harmsen

De Spaanse koning Karel II zou het niet lang meer maken en nageslacht had hij niet. Dus benoemde hij de Franse kroonprins tot erfgenaam en opvolger. Dat was zeer tegen de zin van Willem III, niet alleen stadhouder van de Republiek, maar ook koning van Engeland. In 1701 barstte de Spaanse Successieoorlog dan ook los. Een hoofdrol was weggelegd voor John Chuchill, hertog van Marlborough, een voorvader van Winston Churchill. 

Powervrouw Maria van Gelre

Johan Oosterman

Maria van Gelre (1380-1429), in 1405 gehuwd met de hertog Reinoud IV van Gelre, was de eigengereide dochter van een Franse graaf, en nicht van de Franse koning Karel VI. Omdat Maria zich niet de wet voor liet schrijven, was ze bepaald niet populair bij adel en steden van Gelre en dat heeft haar imago geen goed gedaan. Tijd voor een rehabilitatie.

Het ongelofelijke verhaal van de ‘Turkenvreter’

Ivo van de Wijdeven

Skanderbeg, zo heette de Albanese krijgsheer die 550 jaar geleden de laatste adem uitblies. Albanezen zien hem niet alleen als vader des vaderlands, maar ook als de man die Europa redde van Osmaanse overheersing. Opmerkelijk: de ‘Turkenvreter’ begon zijn militaire carrière juist in dienst van de Turkse sultan. Daar kreeg hij de eervolle bijnaam: Iskander Beg, ofwel een even goede leider als Alexander de Grote.

En verder:

  • Sint-Maarten versus de Vikingen
  • Verveling, seks en geweld: dagboek van een Indië-veteraan
  • Zo werkte de Marshallhulp
  • 1618: de synode die een burgeroorlog moest voorkomen
  • Ze leek wel Mrs President!
  • De Miljoenenjuffrouw
  • 1968 de vergeten studentenopstand in Mexico
  • De geboorte van het romantisch nationalisme