Geschiedenis Magazine nr 6 van 2019

De redactie van Geschiedenis Magazine werkt weer hard aan een nieuw nummer. Dit is wat je ervan kan verwachten.

Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 8 augustus een abonnement, dan ploft dit nieuwe nummer omstreeks 23 augustus bij je thuis op de mat!

Frankrijk in opstand- hoe loste Lodewijk XIV dat op?

Lodewijk XIV (de Zonnekoning) was ruim 70 jaar aan de macht, van 1643 tot 1715, en staat bekend als de absolute vorst bij uitstek. Maar ook absolute vorsten krijgen soms te maken met volksopstanden die ze niet kunnen beteugelen. Hoe loste Lodewijk XIV dat op?

Mythe en werkelijkheid over de jeugdjaren van de latere Führer

We weten heel veel over de gruweldaden van Adolf Hitler. En we denken dat we ook veel weten over zijn jonge jaren, toen hij als schilder een armetierig bestaan bijeenschnabbelde in Wenen en duizenden kunstwerken maakte. Veel verhalen rond de Weense tijd blijken een mythe.

Waarom de Nederlandse Marshallplanbrochures zo'n oer-Hollandse uitstraling hebben

In 1947 kwam de Amerikaanse overheid met het Marshallplan, een grootschalige internationale hulpactie voor de naoorlogse wederopbouw in Europa die zowel de Amerikaanse als de Europese economie moest stimuleren. Mathilde Roza laat zien hoe de bekende tekenaar Jo Spier dat in Nederland aanpakte.

De bezegeling van Cleopatra’s lot

Meer dan 200 galeien waren betrokken bij de gewelddadige confrontatie bij Actium. Deze zeeslag zou het lot van de Romeinse Republiek bepalen. De rivalen die alles op alles zetten om voor zichzelf de alleenheerschappij te krijgen, waren Octavianus en Marcus Antonius. In de achterhoede van Marcus Antonius voer zijn geliefde Cleopatra, de koningin van Egypte, met 70 schepen. Hoe deze twee na de zege als vorsten heersten over hun Romeinse wereldrijk.

Dat staat in de stadsbrieven!

Het stadsrecht is verleend van de 11de tot eind 16de eeuw. De stadsrechtprivileges verschilden van plaats tot plaats en lang niet alle plaatsen met stadsrecht waren aanzienlijk. Sommige waren zelfs zo onbeduidend dat je op het eerste gezicht niet eens kon zien dat ze officieel een stad waren. Maakten de burgers in zulke plaatsjes na de Middeleeuwen niettemin gebruik van hun stadsrechten?

De klassieke wereld levert nog altijd ontdekkingen op

Drieënhalve eeuw lang was Britannia geïntegreerd in de netwerken van het Romeinse Rijk. Dit legde de oorspronkelijke Keltische inwoners geen windeieren, laat Geschiedenis Magazine zien.

Speciaal uitgezocht voor het offer 

Het blijft een absolute topper in het Drents Museum te Assen: het rossige meisje van Yde. Amper zestien was ze toen haar hoofd half werd kaalgeschoren. Daarna wurgde iemand haar met een wollen band en doorboorde misschien ook nog, voor de zekerheid, haar hals met een mes. Vervolgens belandde ze in het veen tussen Vries en Yde. Tweeduizend jaar later werd ze er ontdekt.

Vrouwen willen kiezen!

Op 9 mei 1919 kwam een einde aan een langdurige campagne met vergaderingen, betogingen, een petitionnement en vele andere propagandistische acties. Die dag nam de Tweede Kamer namelijk de wet op het vrouwenkiesrecht aan. Een grote tentoonstelling in het Groninger Museum laat zien hoe ervoor gevochten is. 

En nog veel meer! Mis dit nummer niet!