Geschiedenis Magazine nr 6 van 2020

Geschiedenis Magazine 6 2020

** Geschiedenis Magazine is partner van IsGeschiedenis **

Benieuwd naar het extra dikke herfstnummer?

Abonnee worden?

MELD JE AAN GEEF CADEAU

INHOUD GESCHIEDENIS MAGAZINE 6-2-2020

De staatsgreep van Prins Willem II van Oranje

Maarten Hell

Een staatsgreep? In Nederland? Gepleegd door een Oranje? Jazeker, in de zomer van 1650 trekt prins Willem II, de flamboyante zoon van Frederik-Hendrik, in het diepste geheim met een legermacht naar Amsterdam. Zijn doel: de stad met geweld innemen en al te machtige regenten als Cornelis Bicker arresteren. Hoe dat afliep, lees je in het komende nummer van Geschiedenis Magazine.

Waarom werd Nederland een monarchie?

Wijnand Mijnhardt

Na de val van Napoleon werd Nederland een koninkrijk, geleid door de Oranjes. Waarom eigenlijk? De Nederlandse Republiek was bij lange na niet uitgedoofd en de Oranjes hadden bepaald geen heldhaftige rol gespeeld in de voorgaande decennia. Ze waren met de staart tussen de benen het land ontvlucht, en daarna hadden ze hun Nederlandse bezittingen ingeruild voor nieuwe Duitse bezittingen rond hun stamland Nassau. In principe waren alle banden doorgesneden. Waarom werd Willem I dan toch koning der Nederlanden?


Dit nummer is vanaf dinsdag 25 augustus verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Abonnee worden?

MELD JE AAN GEEF CADEAU


1720: De allereerste 'bubble': beleggers investeerden in de gekste projecten

Henk Slechte

In 1720 werden met toestemming van het Engelse parlement bijna tweehonderd ondernemingen opgericht, te financieren uit aandelen. Wat ze precies gingen produceren was niet altijd even duidelijk. Een onderneming omschreef zichzelf als volgt: ‘Company for carrying out an undertaking of great advantage, but nobody to know what it is’. Ondanks die soms tot in het absurde doorgevoerde vaagheid, stroomden speculanten uit heel Europa toe. Het gevolg: de grootste financiële ramp die Europa ooit had meegemaakt.

Het Middeleeuwse Begijnhof: dé oplossing voor vrouwen die niet wilden trouwen

René van Weeren en Tine De Moor

Begijnhoven kennen we nu als oases van rust, middenin de drukke stad. Dat waren het in de Middeleeuwen ook al, maar destijds hadden ze ook een maatschappelijke functie. De vrouwen die er woonden waren alleenstaand en godvruchtig, maar een kloostergelofte was niet noodzakelijk. Het ideale compromis dus, voor vrouwen die niet wilden trouwen, maar ook niet wilden intreden in een klooster. En dat waren er verbazend veel.


Dit nummer is vanaf dinsdag 25 augustus verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Abonnee worden?

MELD JE AAN GEEF CADEAU


1883 Atjeh-oorlog: hoe een lokale radja Den Haag én Londen in hun hemd zette

John Klein Nagelvoort

Toen in 1873 de Atjeh-oorlog uitbrak, vocht de radja van het bescheiden Teunom eerst mee met de opstandelingen, vervolgens koos hij de kant van de Nederlanders. Maar er ontstonden spanningen en de radja zon in stilte op wraak. Zijn kans kwam eind 1883, toen het Britse stoomtransportschip Nisero strandde voor de kust van Teunom. Hij gijzelde de opvarenden en zorgde voor paniek in Den Haag en Londen.

Polen, 1920: Het wonder aan de Wisla

Ivo van de Wijdeven

Eind 18e eeuw bestond het ooit zo machtige en verlichte Polen niet meer – vermorzeld door en verdeeld tussen de grootmachten Rusland, Pruisen en Oostenrijk. De wederopstanding kwam na de Eerste Wereldoorlog, toen de vurige nationalist Pilsudski, die ook een briljant veldheer was, het herboren Polen verdedigde tegen de oprukkende bolsjewieken en het Rode Leger versloeg tijdens een veldslag die de boeken is ingegaan als 'het wonder aan de Wisla'. Saillant detail: later ontpopte de ‘Maarschalk van Polen’ zich tot een dictator, het grote voorbeeld van de huidige premier.

EN VERDER:

  • Door brand gered: de 4000 jaar oude spijkerschrifttabletten van Ebla
  • Zeelands eigen Mini-VOC
  • Indische Nederlanders in 1950 tegen hun zin gehuisvest in Westerbork
  • Nazikampen al vóór de oorlog zichtbaar vanuit Nederland
  • De mythe én de magie van Beethoven

Abonnees van Geschiedenis Magazine krijgen dit nummer omstreeks vrijdag 21 augustus in de brievenbus.


Dit nummer is vanaf dinsdag 25 augustus verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Abonnee worden?

MELD JE AAN GEEF CADEAU