Geschiedenis Magazine 7 2017

Geschiedenis Magazine: Zo versloeg Trom de Engelse oorlogsvloot

De redactie van Geschiedenis Magazine is weer bezig met een prachtig nummer, wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder.

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine ligt omstreeks 17 oktober in de winkels. Dit nummer niet missen? Neem vóór donderdag 21 september 16:00 u. een abonnement. Profiteer van de aanbieding: 1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

Zo versloeg Tromp de Engelse oorlogsvloot

In 1638 introduceerde luitenant-admiraal Maarten Harpertsz Tromp een nieuwe tactiek. Hij boekte meteen succes, tegen de Duinkerker kapers. Een welkom resultaat, want de Spanjaarden brachten vanuit het kapersnest Duinkerken grote schade toe aan de Nederlandse koopvaardij en visserij. Een jaar later werd Tromp opperbevelhebber van de Nederlandse vloot. Opnieuw paste hij zijn inmiddels geperfectioneerde tactiek toe. En boekte een klinkende overwinning. Ineens was de Nederlandse marine onoverwinnelijk. Tromps vinding is later toegeschreven aan de Engelsen, maar hij was toch echt de eerste. 

Richard Leeuwenhart vs. Saladin

Koning Richard I van Engeland kreeg tijdens de Derde Kruistocht (1189-1192) zijn bijnaam Richard Leeuwenhart. Zijn grote tegenstander was sultan Saladin, die het Heilig Land in 1187 had ingenomen. Zij troffen elkaar in de slag bij Arsuf in 1191. Saladins mannen lieten zo’n dichte pijlenregen neerdalen op de kruisvaarders dat een van hen schreef: ‘Nooit viel regen, of sneeuw of hagel in midwinter zo dicht opeen als [hun] pijlen deden.’ Het lot van de Derde Kruistocht hing aan een zijden draadje.

Che Guevara, de man achter de mythe

Hij is nog steeds opvallend populair: Che Guevara, arts, revolutionaire en schrijver, is de enige historische figuur van wie het gezicht  regelmatig in het straatbeeld te zien is, op muren, t-shirts en als tatoeage. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat hij door Boliviaanse regeringstroepen gedood werd. Hij was al bij leven ‘larger than life’. Hoe was hij echt?

Alleen voor de rich & famous: het reisje langs de Rijn

De Rijn was de Autobahn van vroeger: je reisde erlangs, maar je bleef niet. Dit veranderde in de 19e eeuw: de nieuwe stoomboten brachten rijke toeristen naar grote hotels, koningin Wilhelmina ging er op zoek naar een echtgenoot. Ineens was het Rijnreisje het  summum van romantiek en luxe.


Lees Geschiedenis Magazine!Wil jij de geschiedenis écht ontdekken? Dan lees je Geschiedenis Magazine

Profiteer nu van de speciale aanbieding

1e jaar (8 nrs) van € 63,50 voor SLECHTS € 37,50 + cadeaus t.w.v. € 82,-!

PROFITEER NU!


Zo werd Voorburg het centrum van het Romeinse Rijk

Het lot van de meer dan vijftig miljoen inwoners van het Romeinse Rijk werd na 117 steeds meer buiten Rome bepaald. En wel in onze streken, langs de Limes. Keizer Hadrianus stichtte bij Voorburg zelfs zijn eigen stad volgens plaatselijke gebruiken.

80-jarige oorlog: de magische krachten van het Wilhelmus op het slagveld

Het Wilhelmus was van onschatbare waarde tijdens de Nederlandse Opstand. Volgens kroniekschrijvers had het strijdlied magische krachten,‘want als soldaet en matroos dat hoort, dan wort haer bloed gaende’. De eerste vermelding betreft een soldaat die het zong op de stadsmuur van Haarlem tijdens het beleg van 1573. Maar dat liep slecht voor hem af.

Eerste grote opstand tegen de Britten in India

De 'Great Mutiny' van 1857 begon omdat moslimsoldaten in het koloniale leger moeite hadden met het varkensvet dat in een nieuw geweer verwerkt was. De opstand geldt als het eerste grote antikoloniale verzet tegen de Britten. Maar was dit werkelijk een voedingsbodem voor de nationalistische beweging van Gandhi?

Jonge vrouw zoekt geluk, 1700

Katholieken speelden in de Republiek de tweede viool. Was die onderdrukking de reden dat de minderjarige Sophia Alberts in 1700 over de grens naar de katholieke Spaanse Nederlanden vluchtte? Of was ze louter een eigenzinnige tiener op zoek naar geluk? 


Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer vóór donderdag 21 september van deze aanbieding!
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!


De man achter de Freedom Summer in Mississippi, 1964

De zwarte burgerrechtenbeweging boekte weinig vooruitgang in Mississippi. Robert Moses was er actief. Hij geloofde niet in de aanpak van Martin Luther King, die aandacht in de media kreeg maar geen steun uit Washington. Moses wist die wel te forceren.

Op zoek naar oerpaarden en kievitsbloemen in middeleeuwse kronieken

Natuurbeheerders willen hun gebieden laten begrazen door vrij rondlopende runderen en paarden die hier eeuwen geleden al rondliepen. Maar gaat het dan wel echt om oorspronkelijke, wilde soorten? Het blijkt lastig om dat uit middeleeuwse bronnen af te leiden. Meer is bekend over de wilde kievitsbloem. Die heeft voor de verandering hulp van de mens gehad. Door hanzeschepen is de bloem over een groot gebied verspreid geraakt. 

Een 9e eeuwse voorloper van Luther

Luther was in de 16de eeuw niet de eerste die in de kerk tegen heilige huisjes schopte. Zo veroorzaakte bisschop Claudius in 816 in Turijn grote ophef. Hij liet afbeeldingen weghalen uit de kerken en preekte tegen de pelgrimage naar Rome.

Hoe Estland, Letland en Litouwen onafhankelijk werden

In de het Baltische kustgebied woedde vijf jaar lang een bloedige (burger-)oorlog. Tussen 1915 en 1920 is er gevochten tussen verschillende binnen- en buitenlandse legers, in wisselende coalities. Het hele Balticum werd door elkaar geschud. Twee miljoen mensen lieten het leven. Uiteindelijk verschenen er in 1920 drie nieuwe landen op de kaart: Estland, Letland en Litouwen.

In de jaren ’50 stemde heel Nederland vóór de EU

Nederland is nu een uitgesproken eurosceptisch land. Wie de Europese integratie verdedigt doet dit  vooral vanwege de zakelijke voordelen. Dit was in de jaren ’50 wel anders. Onder het motto ‘Terug naar het christelijke rijk van Karel de Grote’ en ‘nooit meer oorlog’ streefden heel veel landgenoten juist volmondig naar samenwerking.

De Kwestie: het erfgoed van voormalige kolonies is het veiligst in westerse musea 

Samensteller van de grote Goede Hoop-tentoonstelling in het Rijksmuseum Martine Gosselink kruist de degens met Anton van Hooff.

Is geweld noodzakelijk?

Moet het in de wereld slechter gaan, voor het beter wordt? En is geweld daarbij noodzakelijk? Twee indrukwekkende boeken geven daar heel verschillende antwoorden op.