Biografie Benjamin Netanyahu

Ik kan Netanyahu niet uitstaan, hij is een leugenaar.

Aldus de Franse president Nicolas Sarkozy over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Sarkozy deed zijn uitspraken in een vertrouwelijk gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama, maar de Franse pers wist de opmerking toch op te vangen omdat er een microfoon open stond. Ook de reactie van Obama, “Jij bent hem zat, maar ik heb elke dag met hem te maken”, werd vastgelegd. De precieze context van de twee opmerkingen is nog onduidelijk, maar zeer waarschijnlijk heeft het te maken met de recente protesten van Netanyahu tegen de Palestijnse toetreding tot Unesco.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd geboren op 21 oktober 1949 te Tel Aviv. Hij bracht zijn jeugd grotendeels door in de Verenigde Staten, maar keerde op achttienjarige leeftijd terug naar zijn geboorteland om te voldoen aan zijn dienstplicht. Netanyahu was teamleider van de Israëlische special forces en vocht onder andere in de Jom Kippoeroorlog (1973).

In 1988 trad hij toe tot de politiek en werd lid van de rechts-conservatieve Likoed partij. Acht jaar later koos diezelfde partij hem als de nieuwe minister-president van Israël. Netanyahu’s premierschap werd vooral gekenmerkt door grote corruptieschandalen en een stagnatie in het vredesproces met de Palestijnen. Op 6 juli 1999 trad hij af als minister-president en kondigde aan de politiek te verlaten.

Slechts vier jaar later keerde Netanyahu alweer terug in de Knesset. Hij was onder andere minister van Financiën onder minister-president Ariel Sharon (2001-2006) alvorens hij in 2009 voor een tweede keer gekozen werd tot minister-president van Israël. Vlak daarna botste Netanyahu met zijn belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten. Hij kreeg onder andere felle kritiek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op zijn besluit om de bouwwerkzaamheden in Oost-Jeruzalem te hervatten. Sindsdien botsten de twee landen nog regelmatig over het Palestina-conflict en lijkt ook de relatie tussen Obama, die een tweestatenoplossing nastreeft, en Netanyahu, die niets wil weten van een onafhankelijk Palestina, aardig bekoeld.

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!