Nieuws

IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

omgewaaide boom aan Elandsgracht op autos  Datum 3 januari 1976
18 jan 2018

Vandaag raasde er een hevige storm over Nederland. Een collectie van vijf zware januaristormen sinds de tweede helft van de 20e eeuw.

Scene op het tapijt van Bayeux: de kroning van Harold
17 jan 2018

Waarschijnlijk wordt het beroemde tapijt van Bayeux eindelijk uitgeleend aan Engeland. Wat is er zo speciaal aan dit tapijt?

Prinses Irene en Prins Carel Hugo de Bourbon Parma in het Paleis op Soestdijk
17 jan 2018

Hugo Klynstra vindt dat hij recht heeft op de adellijke titel van zijn vader. Wie is prins Carlos en waarom is zijn zoon Hugo (nog) geen prins?

De pest in Phrygië
16 jan 2018

Tot voorheen werd gedacht dat de rat de pest grotendeels heeft verspreid, uit nieuw onderzoek blijkt echter dat de mens zelf de boosdoener is.

slingeruurwerk van Christiaan Huygens
16 jan 2018

Het slingeruurwerk werd in 1656 uitgevonden door Christiaan Huygens. Deze uitvinding was zeer belangrijk in de ontwikkeling van de tijdmeting.

Walraven van Hall
15 jan 2018

In 2018 verschijnt een film over de acties van Walraven van Hall tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog werd van Hall de bankier van het verzet.

Telefooncentrale
11 jan 2018

2018 is het laatste jaar voor de traditionele papieren telefoongids. Hoeveel telefoonnummers stonden er eigenlijk in het eerste telefoonboek?

Kaart Macedonië
9 jan 2018

Al bijna 30 jaar bestaat er een conflict over de naam 'Macedonië'. Wellicht wordt de kwestie dit jaar eindelijk opgelost. Waar gaat dit conflict over?

Marin Mersenne
8 jan 2018

Op 3 januari 2018 werd bekend gemaakt dat het grootste priemgetal tot nu toe is ontdekt. Wat is de geschiedenis van het priemgetal?

Francis Beafort
3 jan 2018

De windkracht wordt vaak gemeten in de schaal van Beaufort, vernoemd naar een Britse marine-officier die de manier om de windkracht uit te drukken bedacht.

Openbaarheidsdag
2 jan 2018

Vandaag is weer Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief. Dat betekent dat archieven die tot vandaag geheim waren, openbaar worden.

Stille nacht, heilige nacht
20 dec 2017

In 2018 is het 200 jaar geleden dat het wereldberoemde kerstlied Stille Nacht voor het eerst gezongen werd in Oostenrijk.

Pagina's

Abonneren op Dans Magazine nieuws