Het stedelijk museum in Amsterdam met buitenkunst in 1968. Bron: Nationaal Archief Anefo [2.24.01.05].

Het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam sloot in 2004 de deuren voor de renovatie van het gebouw en de bouw van een nieuw gedeelte. Het project heeft de afgelopen jaren flinke vertraging opgelopen. Het afgelopen jaar waren er in een gedeelte van het pand toch tentoonstellingen te zien. Vanaf afgelopen zondag is het Stedelijk echter weer voor langere tijd volledig gesloten.

Museum voor klassiek moderne en hedendaagse kunst

Het Stedelijk Museum is een museum voor klassiek moderne en hedendaagse kunst. Het museum opende zijn deuren in 1895 op zijn huidige locatie aan de Potterstraat in Amsterdam. Het gebouw werd ontworpen door architect Adriaan Willem Weissman. De in 1874 opgerichte Vereeniging tot het Vormen van een Openbare Verzameling van Hedendaagsche Kunst te Amsterdam verhuisde direct na de opening van het museum zijn collectie naar het Stedelijk. Vanaf toen bleef het museum een verzamelplaats voor hedendaagse kunst.

Een grote kring van kenners

Momenteel bevat de collectie ongeveer 90.000 objecten, verdeeld over verschillende disciplines. Werken van onder meer Kazimir Malevitsj, Matisse en Het Bauhaus worden als de topstukken van het museum beschouwd. Het museum heeft als motto een citaat van dichter Berthold Brecht: ‘Het is democratisch om van een kleine kring van kenners een grote kring van kenners te maken.’

Afbeelding

Ook interessant: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.