Geschiedenis traditie champagne oud en nieuw

Geschiedenis van Champagne

Op 31 december om 12 uur ’s nachts wordt het nieuwe jaar ingeluid. Vaak gaat dit gepaard met vuurwerk en Champagne. De Engelsen hebben in de zeventiende eeuw deze mousserende wijn uitgevonden.

De Romeinen waren de eersten die in de regio van noordwest Frankrijk wijnbouw bedreven. Op zijn laatst gebeurde dit in de vijfde eeuw na Christus, maar wellicht nog iets eerder. De eerste wijn die in dit gebied geproduceerd werd, was een bleke, roze wijn gemaakt van zwarte druiven en leek in niets op de nu kenmerkende mousserende Champagne.

Regio

De naam van de regio Champagne stamt van het Latijnse Campania. Hiermee werd door de Romeinen verwezen naar de overeenkomsten tussen het heuvelachtige gebied in Frankrijk en de streek Campania ten zuiden van Rome. De eerste ons bekende wijngaard in het gebied was eigendom van de heilige bisschop Remigius van Reims (437-533). Reims was de belangrijkste stad in Champagne en vele eeuwen een toonaangevende plaats in Frankrijk.

Hugo Capet

In 987 werd in de kathedraal van Reims Hugo Capet tot koning van Frankrijk gekroond. Bij het banket wat ter ere hiervan gegeven werd, werden de lokale wijnen geserveerd. De traditie dat de Franse koning in Reims gekroond werd, bleef de acht eeuwen daarna behouden. De associatie van de regio met het Franse hof deed de reputatie van de lokale wijnen stijgen.

Rivaliteit

Tijdens de Middeleeuwen ontstond er rivaliteit tussen de wijnen uit de Champagneregio en wijnen uit Bourgondië. De handelsroute die bijvoorbeeld Vlamingen gebruikten om naar Bourgondië te reizen, liep dwars door Reims. De mensen in de stad deden er dan ook alles aan om de handelaren te overtuigen om de goedkopere wijn uit Champagne te kopen, in plaats van de wijn uit Bourgondië. Als gevolg van deze rivaliteit gingen de mensen in Champagne zich toeleggen op de productie van witte wijn als tegenstelling tot de rode wijn uit Bourgondië. Wijn van witte druiven was echter minder lekker en hierdoor probeerde men ‘witte’ wijn te maken van rode druiven. Als gevolg was de kleur van de wijn vaak niet wit, maar varieerde van grijs tot roze.

Dom Pérignon

De Franse monnik Dom Pierre Pérignon (1638-1715) zorgde voor een aantal aanzienlijke verbeteringen in het productieproces van de witte wijn. Vanaf 1668 vestigde hij zich in de abdij in Hautvillers in Champagne. Deze abdij had een wijngaard en hij ging zich bezighouden met de productie van wijn. Het geheim was om de druiven zo intact mogelijk te houden voordat ze geperst werden. Hierdoor zorgde hij ervoor dat er een heldere witte wijn geproduceerd kon worden uit rode druiven.

Engeland

Engeland was in de zeventiende eeuw één van de rijkste en machtigste landen ter wereld. Door het klimaat hadden zij echter geen mogelijkheid om zelf wijn te verbouwen. Halverwege de zeventiende eeuw werden de wijnen uit Champagne populair onder de rijken in Londen. De Engelsen herontdekten het gebruik van kurk als stop op wijnflessen. Dit gebruik was al door de Romeinen geïntroduceerd, maar na de val van het rijk in de vergetelheid geraakt.

Bubbels

Doordat de temperaturen in Champagne in de winter zeer laag konden worden, stopte het proces van fermentatie voordat het werkelijk voltooid was. Dit is het chemische proces waarbij druivensap in een alcoholische drank verandert. Hierdoor bleef er een laagje suiker in de wijn achter. Hierop werd de wijn naar Engeland vervoerd en daar gebotteld. Wanneer de temperatuur warmer werd, zette het fermentatieproces zich voort. Dit zorgde ervoor dat er, wanneer de wijn ontkurkt werd, door de ontstane kooldioxide bubbels in de wijn zaten. In 1662 ontdekte de Engelse wetenschapper Christopher Merret dat elke wijn bubbelend kon worden gemaakt door een klein beetje suiker toe te voegen, voordat het gebotteld werd.

Massaproduct

Filips van Orléans (1674-1723), regent van Frankrijk van 1715 tot 1723, genoot enorm van deze bubbelende versie van Champagne. Hij dronk er veel van, wat ervoor zorgde dat Champagne populair werd bij de hogere klassen in Parijs. Tegen het einde van de achttiende eeuw was negentig procent van de wijn uit Champagne echter nog steeds roze, niet-bubbelende wijn. Pas na de industriële revolutie van de negentiende eeuw groeide Champagne uit tot het massaproduct dat wij momenteel kennen en associëren met bijvoorbeeld Oud en Nieuw. Tegenwoordig mag alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode champenoise, de naam Champagne dragen.

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!