Geen afbeelding beschikbaar

Koppel van beroemde Times Square zoen herenigd

Het is een van de meest beroemde foto’s uit de Amerikaanse geschiedenis: de matroos die een verpleegster zoent op de festiviteiten rondom het einde van de Tweede Wereldoorlog op Times Square in New York. De prent verscheen een week later in het Amerikaanse Time Magazine en groeide al snel uit tot het symbool van het zegevierende Amerika. Afgelopen weekend kwam het inmiddels 89-jarige koppel opnieuw bijeen.

Op 15 augustus 1945 maakte de Japanse keizer Hirohito middels een radioboodschap bekend dat Japan zich over had gegeven. In de Verenigde Staten - waar het op dat moment nog 14 augustus was - braken daarop in het hele land festiviteiten uit. Zo ook in New York op Times Square, waar fotograaf Alfred Eisenstaedt namens Time-magazine op dat moment foto’s aan het maken was van de feestvierende menigte. Eén van die beelden, de beroemde foto van de zoen tussen de matroos en de verpleegster, werd een week later afgedrukt in het tijdschrift.

Onbekend

“Ik zag een matroos rennen door de menigte. Hij zoende iedere vrouw, of ze nu oud, jong, dik of dun was, het maakte hem niets uit,” zo herinnerde Eisenstaedt zich later. “Toen opeens zag ik iets wits vastgegrepen worden. Ik draaide me om en drukte af, precies op het moment dat de matroos de verpleegster zoende. (…) Binnen enkele seconden was het voorbij.” In alle drukte zag Eisenstaedt niet de mogelijkheid om de twee naar hun namen te vragen, waardoor het koppel lange tijd bekend stond als de onbekende matroos en verpleegster.

Edith Shain

Dezelfde zoen uit een andere hoek, gemaakt door fotograaf Victor Jorgensen (1945)Pas eind jaren ’70 werd Eisenstaedt benaderd door Edith Shain, die beweerde dat zij de vrouw op de afbeelding was. Shain werkte in 1945 als verpleegster bij het Doctor’s Hospital in New York en ging na het horen van het nieuws van de Japanse overgave naar Times Square, waar ze gezoend werd door een matroos. Toen het verhaal het nieuws haalde meldden zich echter nog twee verpleegsters en elf matrozen, die allen beweerden onderdeel uitgemaakt te hebben van het zoenende koppel.

Onder hen waren Greta Friedman en George Mendonça, het tweetal waarvan historici later oordeelden dat zij inderdaad het zoenende stel waren geweest. De claim van Edith Shain werd afgewezen omdat zij met haar geringe lengte (1.47 meter) te klein was voor het postuur van de gefotografeerde verpleegster.

Eerste afspraakje

Eén van de bewijzen dat het hier ging om George Mendonça was het feit dat diens huidige vrouw, Rita Petry, ook op de foto afgebeeld staat. Opmerkelijk genoeg is zij echter niet de verpleegster die hij op dat moment zoent, maar staat zij achter hem (boven zijn rechterschouder). Matroos Mendonça was op 14 augustus 1945 op zijn eerste afspraakje met Petry toen hij het nieuws hoorde van de Japanse overgave. Meteen doken de twee de kroeg in, waar George er ‘flink wat achterover sloeg’, zo herinnerde hij zich later.

Verpleegster

Toen hij vervolgens op straat een verpleegster zag lopen, liet hij Petry achter en rende meteen op haar af. “Het was de opwinding van de oorlog die afgelopen was, en daarnaast had ik al aardig wat op”, aldus Mendonça, “dus toen ik de verpleegster zag rende ik op haar af en kuste haar.” Het slachtoffer van de wilde zoen, de 22-jarige Greta Friedman, was volledig verrast. “Ik zag hem niet aankomen en voordat ik het wist, had hij me in de houdgreep.” En dat was het moment dat Eisenstaedt afdrukte.

Hereniging

Afgelopen weekend, 67 jaar naar dato, werd het koppel herenigd op de plek van de zoen: Times Square. Wederom was dit in het bijzijn van Rita Petry, die inmiddels 66 jaar is getrouwd met George Mendonça. “Een hoop mensen hebben me gevraagd wat ik toen dacht. Maar het was een gelukkige dag en ik was zo blij als een idioot. Die zoen deed me niet zoveel. Als we verloofd waren geweest, dan misschien wel”, aldus de date van de matroos. George zelf beweert zich verder niet veel meer van de kus te kunnen herinneren. Friedman daarentegen weet nog alles, maar ze is niet van plan de zoen nog een keer over te doen, zo verzekert ze Petry.

Bron: The Daily Mail

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.