Operatie Market Garden

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief in Nederland in september 1944. Het doel van de operatie was om via luchtlandingen de bruggen over de grote rivieren in handen te krijgen. Vanuit Nederland wilde de geallieerde legerleiding vervolgens doorstoten naar het hart van Duitsland. Het plan bleek echter op veel te optimistische inschattingen gebaseerd te zijn. Mede daardoor liep de operatie uit op een van de grootste geallieerde mislukkingen van de oorlog.

Eisenhower gaf toe aan druk Montgomery

Op 4 september gaf de Britse veldmaarschalk Montgomery opdracht een plan uit te werken om de rivierovergangen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen. Montgomery hoopte zo het terugtrekkende Duitse leger een beslissende nederlaag toe te brengen. Hij moest echter lang lobbyen om goedkeuring voor zijn plan te verwerven. Pas op 10 september 1944 gaf de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower toe aan de druk van Montgomery. In de daaropvolgende week werd de ambitieuze operatie haastig op touw gezet.

Market Garden

Luchtlandingstroepen moesten de vitale bruggen over de grote rivieren veroveren (Market). Tegelijkertijd zou het grondleger over land oprukken, om de posities van de parachutisten veilig te stellen (Garden). Op 17 september was het zover. Amerikaanse en Britse vliegtuigen dropten die dag duizenden parachutisten boven Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. De Duitse tegenstand bleek echter veel taaier dan verwacht. Terwijl de grondtroepen hierdoor vertraging opliepen, raakten de parachutisten in zware gevechten verwikkeld. Ondanks de moeizame strijd, wisten de geallieerde troepen de bruggen bij Eindhoven en Nijmegen te consolideren. Bij Arnhem liep het echter anders. Nauwelijks 800 van de 12.000 parachutisten slaagden erin de Rijnbrug te bereiken. Na een verbeten strijd van vier dagen moesten ze hun posities opgeven. Arnhem zou tot april 1945 in Duitse handen blijven.

Een fikse nederlaag

Market Garden werd een mislukking, ook al noemde Montgomery het na afloop voor 90 procent een succes. De belangrijkste oorzaak van het fiasco was dat de geallieerde planmakers de sterkte van de Duitse troepen bij Arnhem flink hadden onderschat. Daarnaast werden de luchtlandingstroepen ver van de Rijnbrug gedropt, waardoor het verassingseffect volledig verloren ging. Ten slotte was er in het plan geen rekening mee gehouden dat er iets mis zou kunnen gaan, terwijl het slechte weer en de beroerde communicatie al snel roet in het eten gooide.

De operatie had de Duitsers een beslissende nederlaag moeten toebrengen. In plaats daarvan had hun verdedigingslinie stand gehouden, terwijl de geallieerden na hun snelle opmars juist aan het einde van hun krachten raakten. De geallieerden stonden er na Market Garden slechter voor dan voorafgaand eraan. Montgomery’s uitspraak wordt door de meeste historici dan ook beschouwd als een weinig overtuigende poging om zijn gezicht te redden.

 

Bronnen:

Afbeeldingen:

 

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!