Home » Taxonomy » Term » Feest en gedenkdagen

Feest en gedenkdagen

Geschiedenis Sint Pannekoek
Nieuws - 29 nov 2022

Vandaag is het Sint Pannekoek! Een bijzondere feestdag die door ons gevierd is door eens uit te zoeken waar deze feestdag nou precies vandaan komt.

geschiedenis goede voornemens oud en nieuw
Nieuws - 29 dec 2021

Elk jaar is het rond de jaarwisseling weer raak: goede voornemens worden uitgesproken. Sinds wanneer bestaat deze traditie?

Dia de los Muertos Dag van de Doden Geschiedenis
Nieuws - 26 okt 2021

Op 1 en 2 november wordt in Mexico de Día de los Muertos gevierd, de Dag van de Doden: een feestdag die gezelliger is dan de sombere naam doet vermoeden.

Wat is juneteenth
Nieuws - 21 jun 2021

Juneteenth is sinds 2021 een Amerikaanse nationale feestdag. Lokaal werd de het al lang gevierd, maar nu wordt het feest landelijk. Wat wordt er gevierd?

Hoe vaak hadden we witte kerst
Nieuws - 11 dec 2020

Krijgen we dit jaar een witte kerst? Helaas gebeurt dat niet vaak. Was er vroeger vaker een witte kerst? Hoe ontstond dat ideaalbeeld van een witte kerst?

Geschiedenis carbidschieten
Nieuws - 23 nov 2020

Vooral in het oosten van Nederland wordt de jaarwisseling gevierd met carbschieten. Wat is carbidschieten en waar komt de traditie vandaan?

Tisja Beav
Reportage - 30 jul 2020

Tisja Beav, ook wel gespeld als Tish'a B'Av, of in het Hebreeuws תשעה באב is een joodse rouwdag, waarbij wordt stilgestaan bij stilgestaan bij een aantal gebeurtenissen uit de geschiedenis van het jodendom.

De slag bij Karbala
Reportage - 19 mei 2020

Asjoera betekent letterlijk 'de tiende dag'. Het is een feestdag of gedenkdag voor zowel soennitische als sjiitische moslims, al heeft het voor deze groeperingen een verschillende betekenis.

Mohammed in Medina
Reportage - 19 mei 2020

De islamitische jaartelling begint bij de emigratie van Mohammed van Mekka naar Medina. Wat is de religieuze betekenis van dit moment?

Offerfeest
Reportage - 19 mei 2020

Bij het Offerfeest wordt door de moslims de beproeving van de profeet Ibrahim herdacht. In westerse landen is tegenwoordig veel kritiek op het onverdoofd slachten tijdens de feestdag.

Viering van Mawlid
Reportage - 19 mei 2020

Op Mawlid an-Nabi wordt de geboorte van Mohammed gevierd. Het is een groot feest, dat echter ook erg bekritiseerd wordt.

nachtreis van Mohammed
Reportage - 19 mei 2020

Net als Jezus uit de christelijke geloofsleer, maakte ook de islamitische profeet Mohammed een hemelvaart mee. Hij zou bij deze nachtreis oog in oog met Allah hebben gestaan.

Pagina's

Abonneren op Feest en gedenkdagen