IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.
Nieuws
Historicus Kevin Hauser schreef een roman over de worstelingen van de Navajo met de steeds verder gaande expansie van de Amerikanen naar het westen.
21 of 22 december is de kortste dag van het jaar. Hoewel we hier in Nederland weinig aan doen, zijn er culturen waarin dit een belangrijke gebeurtenis is.
In de roerige jaren '60 stond er in Amerika een nieuwe beweging op voor de rechten van de inheemse bevolking: de American Indian Movement.
De dagboeken van Abt Jan Moors, geschreven tussen 1634 en 1639, zijn onlangs uit het Latijn vertaald. Nu zijn deze dagboeken beschikbaar voor het publiek.
In 1992 belandde een groep badspeeltjes in de oceaan. Deze rubberen en plastic speeltjes hielpen met het in kaart brengen van hoe de oceaanstromen liepen.
Bij een duim omhoog blijft een gladiator leven en bij een duim naar beneden moet hij dood. Dit beeld hebben veel mensen, maar klopt dit eigenlijk wel?
De innige band tussen Engeland en Portugal door het oudste nog geldende militaire verdrag ter wereld
Het Anglo-Portugese Verdrag, wat meer dan 650 jaar geleden werd gesloten, is nog steeds van kracht, en daarmee het oudste nog geldende verdrag ter wereld.
In 1973 bezette een groep inheemse Amerikaanse bewoners 71 dagen lang het dorpje Wounded Knee. Deze bezetting duurde maanden, waarbij meerdere doden vielen
In de 19e eeuw moesten inheemse volken in Amerika vaak gedwongen verhuizen. De gedwongen verplaatsingen van de Trail of Tears zorgden voor duizenden doden.
Het verhaal van de eerste Thanksgiving is over de hele wereld bekend, maar veel minder mensen weten van de bloederige King Philip's War die volgde.
Wat als er tijdens een lange vlucht oorlog uitbreekt? Het overkwam vliegtuig California Clipper in 1941, die daardoor als eerste rondom de wereld moest.
In de late middeleeuwen werd er acht keer per dag gebeden. Dit kon niet onthouden worden door leken, maar het getijdenboek gaf hier handigheid in.