Op dit blauw geglazuurde, zeldzame Egyptische wijnschaaltje uit 1375 v.Chr. is een mooi tafereel te zien: een luitspeelster zit op een kussen in een prieel van wijnranken.
Topstukken uit onze musea
Onze musea liggen boordevol historische schatten. Van bijzondere kunstwerken tot merkwaardige archeologische vondsten. Al die voorwerpen vertellen een eigen verhaal en al die voorwerpen hebben ook een eigen verhaal. In samenwerking met de musea vertellen we hier die verhalen.
De ‘Gemma Constantiniana’ is een van de grootste cameeën uit de klassieke oudheid. Het stuk is gemaakt naar aanleiding van Constantijns overwinning op zijn rivaal Maxentius in 312 na Chr.
De 'leeuw zonder tuit' in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is een diervormige vaas uit ca. 1.900-1.800 voor Christus, afkomstig uit Karum Kanesh, het huidige Kültepe in Anatolië.
In 1913 is in Rijnsburg een perceel voor tuinbouw omgespit, waarbij een Merovingisch grafveld werd gevonden. Een van de vondsten was een vergulde gesp, die aangeeft dat in Rijnsburg ‘royalty’ heeft gewoond.
Het beeld van de ‘Leidse schrijver’ kwam bijna tweehonderd jaar geleden in het RMO. Het behoorde tot de derde grote aankoop van Egyptische oudheden na de opening van het museum in 1818, die van de collectie van Giovanni d’Anastasi.
Dit eikenhouten beeldje werd rond 5400 v.Chr. gemaakt en heeft een hoogte van 12,5 cm. In 1966 werd het gevonden bij het Brabantse Willemstad en daarna in 1969 aangekocht door het Rijksmuseum van Oudheden. Er zijn weinig vergelijkbare vondsten bekend.
De hier afgebeelde camee toont het profiel van keizerin Livia, de derde echtgenote van keizer Augustus. Het verhaal gaat dat Augustus zo getroffen was door haar schoonheid, dat hij direct met haar wilde trouwen.
Een van de fraaiste objecten in de collectie Nederland in de Romeinse tijd is een ribkom uit Nijmegen van millefiori of ‘duizendbloemen’-glas, dat ook wel mozaïekglas wordt genoemd. Dergelijke kommen dateren overwegend uit de 1ste eeuw na Chr. en worden in Nederland voornamelijk gevonden in en rond Romeinse legerkampen.
God op aarde: keizer Domitianus die vanaf 17 december in Leiden te zien is, is een van de zeldzame tentoonstellingen in Nederland die maar over één heerser gaan. Maar Domitianus was dan ook een gecompliceerd figuur, dat in Nederland nog te weinig bekend is.
Voor de titel ‘oudste archeoloog ter wereld’ komt koning Nebukadnezar II, die rond 600 v.Chr. in het huidige Irak heerste, zeker in aanmerking.
De sierschijf van Helden werd rond 1840 gevonden bij Helden in Limburg. De schijf is waarschijnlijk afkomstig uit Tracië en in de Romeinse tijd in Limburg terechtgekomen.
In 2017 vonden archeologen in het Markermeer een dwarsfluit van vijfhonderd jaar oud. Een ware schat, die te zien is in archeologisch museum Huis van Hilde.
Pagina's
