Anna van Ruytenburch was de echtgenote van toponderhandelaar Adriaan Pauw. Zodoende speelde ze achter de schermen een grote rol bij de totstandkoming van de Vrede van Münster.
80-jarige oorlog
De Tachtigjarige Oorlog, ofwel de Nederlandse Opstand, was de strijd tussen opstandige gewesten in de Noordelijke Nederlanden en hun leenheer, Filips II van Spanje. De oorlog zag het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden en was belangrijk voor het ontstaan van Nederland als staat.
In 1573 vochten de Watergeuzen en een Spaanse vloot een zeeslag uit op de Zuiderzee. De slag werd een pijnlijke nederlaag voor de Hertog van Alva.
In 1639 versloeg Maarten Tromp een twee keer zo grote Spaanse Armada voor het Engelse Duins. Het was het begin van het einde voor de Tachtigjarige Oorlog.
Ondanks de bezwaren van de hertog van Medina Sidonia, de bevelhebber van de Spaanse Armada, beval Filips II dat de invasie van Engeland doorgezet moest worden. Waarom was Filips zo zeker dat de missie zou slagen?
'Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitsen bloed' wordt gezongen in het Wilhelmus. Waarom zingt men over Duits bloed in het Nederlandse volkslied?
Op 22 september 1586 vond de Slag bij Warnsveld plaats. Het Staatse leger probeerde Zutphen te veroveren op de Spaanse overheerser.
Hoe verschillend waren de regimes van keizer Karel V en Filips II nu echt? Wordt Filips terecht bestempeld als schurk of was zijn vader net zo erg?
In een tijd waarin vorsten en edellieden bekend stonden om hun grilligheid en ambitie komt stadhouder Frederik Hendrik naar voren als aardig. Waarom?
In 1572 vluchtte Willem van Oranje naar Delft. Zijn onderkomens in Antwerpen en Brussel werden bedreigd door de Spanjaarden. In het kielzog van de prins trokken een aantal vooraanstaande Vlaamse zilversmeden mee. De komst van de prins was goed nieuws voor de zilverindustrie in Delft en in Den Haag.
Als prins Willem van Oranje in 1572 naar Delft vlucht, verandert de stad voorgoed. In het kielzog van de prins komen ook zilversmeden mee. En zo komt het dat de eerste nautilusbekers van de Noordelijke Nederlanden in Delft worden gemaakt.
In de winter van 1572 verschenen er Spaanse troepen aan de stadsmuren van Haarlem. Nadat de stad had besloten om Willem van Oranje te steunen in de tachtigjarige oorlog stuurde de Spaanse hertog van Alva een leger onder aanvoering van zijn zoon op de stad af. Zeven maanden lang werd Haarlem belegerd.
1 juni 1579 loste een ontevreden burger op de markt in ’s-Hertogenbosch een enkel schot. Dit schot was de ontknoping van de schermersoproer, waarbij tientallen mensen omkwamen en welke uiteindelijk leidde tot het aansluiten van de stad bij de Spaanse Filips II. Wat is de geschiedenis van dit oproer?