Geschiedenis van het Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is weer in opspraak geraakt. Het fonds zou de gedwongen verhuizing van de adivasis-stam in India in gang hebben gezet om in hun leefgebied een tijgerreservaat te kunnen verwezenlijken. Ook werden in een recent uitgezonden documentaire een aantal misstanden binnen de organisatie aan het licht gebracht. Het WNF werd opgericht in 1961.
In 1961 besloten de vier Engelse natuurliefhebbers Sir Julian Huxley, Guy Mountfort, Max Nicholson, Sir Peter Scott, dat het hard nodig was om een organisatie op te richtten die zich in zou zetten voor het behoud van bedreigde diersoorten. De vier mannen vroegen prins Bernhard, die veel contacten had in Engeland, om president te worden van hun organisatie. De prins stemde toe en op 11 september 1961 werd in Zwitserland ‘The World Wildlife Fund’ (WWF) opgericht. De oprichters merkten echter al snel dat het moeilijk was om dieren te beschermen als hun leefomgeving niet ook behouden werd. Daarom veranderde de naam in ‘World Wide Fund for Nature’ (WWF).
Een Nederlandse afdeling liet niet lang op zich wachten. Na Engeland, de VS en Zwitserland werd de Nederlandse afdeling in 1962 de vierde tak van het WWF, onder de naam ‘Natuur Noodfonds Nederland’. Enkele jaren later werd de naam veranderd in Wereld Natuur Fonds (WNF). Prins Bernhard werd ook van deze afdeling president.
Eén van de eerste zaken waar het WNF in Nederland voor zorgde was het terugbrengen van de raaf in het Nederlandse landschap. Deze, door boeren gehate, vogel was in Nederland in de jaren ’30 uitgestorven doordat ze door jagers werden afgeschoten. Het project om de raaf terug te brengen startte in 1966. Er kwam veel kritiek op het plan doordat de vogels als plaag werden gezien. In 1969 lukte het uiteindelijk om de eerste vier raven in Nederland los te laten.
Na een incident eerder dit jaar met koning Juan Carlos, erevoorzitter van de Spaanse afdeling van het fonds, die op olifantenjacht was gegaan, ligt het WWF nu dus weer onder vuur. Het fonds heeft de laatste jaren te kampen met veel kritiek van andere milieu- en dierenbeschermingsorganisaties, die menen dat het WNF te commercieel bezig zou zijn om nog objectief te kunnen handelen. Zo wordt er onder andere samengewerkt met Coca-Cola en IKEA. De organisatie heeft alle beschuldigen echter ontkend . Lees hier de officiële reactie van het WNF op de aantijgingen.