Geen afbeelding beschikbaar

Kroning van koningin Elizabeth II

Op 2 juni 1953 werd Elizabeth II gekroond werd tot koningin van het Verenigd Koninkrijk en vijftien andere landen binnen het Britse Gemenebest. Maar liefst 3 miljoen mensen reisden op die dag af naar London om de plechtigheid bij te wonen. Daarnaast was de kroning van Elizabeth het eerste internationale evenement dat rechtstreeks op de televisie werd uitgezonden.

Dit jaar viert koningin Elizabeth het diamanten jubileum van haar regeerperiode als koningin van het Verenigd Koninkrijk. Toch is het vandaag pas 59 jaar geleden dat zij gekroond werd in Westminster Abby. Dit komt vanwege de Engelse traditie dat een kroonplechtigheid niet plaats mag vinden in de rouwperiode na de dood van een vorst. Na het overlijden van haar vader, koning George VI, op 6 februari 1952 moest Elizabeth dus nog een jaar wachten op haar kroning.

Voorbereidingen

De 16 maanden durende voorbereidingen voor de plechtigheid gingen echter al wel meteen van start. Zo moest de Britse kledingontwerper Norman Hartnell zijn ontwerp voor de koninklijke jurk uiteindelijk maar liefst negen keer aanpassen voordat Elizabeth tevreden was. Zelf nam de aanstaande koningin vooral deel aan de repetities voor de plechtigheid, waarbij de koets werd vervangen door een aantal stoelen en een laken tijdelijk dienst moest doen als rode loper. Daarnaast droeg Elizabeth in deze periode tijdens het lezen van de krant en de dagelijkse theetijd alvast de Keizerlijke Staatskroon, om zo te wennen aan het gewicht van het enorme kroonjuweel.

Mediaspektakel

Op 1 juni 1953, de dag van de kroning, hadden zich ruim 3 miljoen mensen verzameld in Londen, waaronder meer dan 30.000 schoolkinderen. Langs de route van de koninklijke processie stonden er bovendien 200 microfoons opgesteld en er waren meer dan 750 televisiecommentatoren aanwezig. Zij deden in maar liefst 39 verschillende talen rechtstreeks verslag van de gebeurtenis, die door naar schatting 20 miljoen televisiekijkers werd gevolgd. Allen zagen zij hoe Elizabeth in een houten koets door de straten van Londen reed, om uiteindelijk bij Westminster Abby te arriveren voor de plechtigheid.

Plechtigheid

Na haar grootse entree in de kerk, waarbij de Keizerlijke Staatskroon voor haar uitgedragen werd, nam Elizabeth plaats op de zogeheten ‘Chair of the Estate’. Vervolgens werd zij officieel gepresenteerd de 8.000 aanwezigen, die haar kroning goedkeurden met de leus ‘God save the Queen’. Elizabeth zwoer daarop de wet te zullen handhaven, rechtvaardig te zullen heersen, de Anglicaanse Kerk goed te zullen vertegenwoordigen en het Protestantisme in Engeland te zullen beschermen. Ze besloot haar eed met de woorden “Alle dingen die ik beloofd heb zal ik uitvoeren en bewaren, zo waarlijk helpe mij God almachtig.” Een aantal gebeden en religieuze rituelen volgden, waarna Elizabeth aan het einde van de ceremonie gekroond werd met de 2,2 kilo wegende gouden Kroon van Sint-Eduard.

Feestelijkheden

Na afloop van de plechtigheid in vele landen ter wereld feestelijkheden uit. Zo werd er in Londen een groot vuurwerk afgestoken en vond er in Glasgow een voetbaltoernooi genaamd ‘The Coronation Cup’ plaats. Canadese soldaten aan het front van de Koreaanse oorlog vuurden ondertussen witte, rode en blauwe rookbommen af op de vijandelijke linies om zo ook op hun manier de kroning te vieren. Tot slot kreeg de plechtigheid in veel landen een vast monument door de aanplanting van de zogeheten ‘Koninklijke Eiken’, afkomstig van eikels die op 2 juni 1953 geraapt werden in Windsor Park.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.