Mysterie van 14-eeuwse vicaris Bertoldus Ponc

In Utrecht is de bouw gestart van Schatkamer Domplein II. Het ondergrondse centrum dat medio 2014 open gaat, neemt bezoekers mee in 2000 jaar Nederlandse historie. Tijdens voorbereidend archeologisch onderzoek is enkele weken geleden een fascinerende 14e-eeuwse grafvondst gedaan. Deze is op 16 mei tijdens een feestelijk startmoment voor het eerst getoond.


Schatkamer Domplein II maakt samen met de eerste Schatkamer die in 2010 werd geopend, de verborgen geschiedenis van het Domplein toegankelijk en aanraakbaar. Bezoekers ervaren in een bijzondere belevingswereld de opeenvolgende perioden van bloei en verval vanaf het moment dat de Romeinen rond 45 n.Chr. het castellum Traiectum bouwden. Centraal in het verhaal staat ‘het schricklijk tempeest’, de tornado die in 1674 over Nederland raasde en het schip van de Domkerk in puin legde.


Schatkamer Domplein II


Schatkamer II krijgt een omvang van 350 m2 en een diepte van bijna 5 meter. De entree komt te liggen in het hart van het Domplein, tussen Domtoren en Domkerk. Glazen vensters in de bestrating verbinden de wereld onder en boven het plein met elkaar. Het is voor het eerst in Nederland dat archeologie op deze schaal permanent voor publieksdoeleinden wordt getoond. Een nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Utrecht heeft hiervoor de basis gelegd. Eerdere opgravingen van archeoloog Van Giffen in 1949 bepaalden de vorm van het centrum.


Grafvondst uit de 14e eeuw


Op donderdag 16 mei onthulde Initiatief Domplein in de Pandhof aan het Domplein i.s.m. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de archeologen van de gemeente Utrecht de uitzonderlijke grafvondst uit de 14e eeuw. De vondst is gedaan tijdens het aanleggen van kabels en leidingen voor Schatkamer Domplein II voorafgaand aan de echte start van de werkzaamheden aan dit ondergrondse bezoekerscentrum.


Bertoldus Ponc


In de smalle sleuven voor de kabels en leidingen is een rode zandstenen grafsteen gevonden met een prachtige gotische inscriptie. Er bovenop vonden de archeologen van de gemeente Utrecht een skelet. Of de grafsteen en het skelet bij elkaar horen is nog een raadsel. De steen hoort volgens de inscriptie bij de vicaris van het bisdom Utrecht, Bertoldus Ponc overleden in 1397.  In het kerkelijk bestuur is de vicaris een belangrijk man en behoort tot de staf van de bisschop. In samenwerking met de archeologen van de gemeente Utrecht zal verder onderzoek gedaan worden naar deze spectaculaire vondst.


Tijdens de bouw organiseert Initiatief Domplein verschillende soorten rondleidingen, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan de bouwplaats of Schatkamer Domplein I. Meer informatie.

Leestips - Boeken

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

750 jaar Dom en rondom + CD + DVD
750 jaar Dom en rondom + CD + DVD

€ 34.90

 

Partners: 

Landen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.