Geen afbeelding beschikbaar

Verkiezingsposter van de PSP uit 1971

Facebook heeft een verkiezingsposter van de Pacifistische Socialistische Partij (PSP) uit 1971 van de Facebookpagina van Geschiedenis24 verwijderd, omdat daarop een blote vrouw te zien is. Ook in de tijd dat de linkse partij de poster uitbracht ontstond er veel commotie.

De PSP werd opgericht als reactie op het stadpunt van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de Koude Oorlog. In de tijd van de Koude Oorlog (1945-1991) was de linkse Nederlandse politiek verdeeld in twee kampen. De Partij van de Arbeid (PvdA) koos de kant van de Amerikanen en de Communistische Partij Nederland (CPN) die van de Russen. Een aantal jongeren voelde zich hierdoor niet meer thuis bij de PvdA en de CPN. Onder deze jongeren waren Henk Lankhorst en Fred van der Spek. Zij richtten in 1957 de PSP op. De partij koos ervoor om geen kant te kiezen en was voorstander van de ‘derde weg’, waarin zij streefde naar demilitarisatie en duurzame vrede. De idealen van de partij waren socialisme, pacifisme en democratie.

Verkiezingsdeelname

Twee jaar na de oprichting behaalde de PSP bij hun eerste deelname aan de verkiezingen twee zetels. Henk Lankhorst was toen de lijsttrekker. De PSP profiteerde van de populariteit van Provo en van de linkse golf die in de tweede helft van de jaren ’60 door Nederland waaide. In 1967 behaalde de partij vier zetels, wederom met Lankhorst als lijsttrekker. Dit werd hierna niet meer overtroffen, ondanks de gewaagde verkiezingsposter die in 1971 werd geïntroduceerd. De PSP was er niet op uit om te regeren, maar om een idealistisch geluid in de Tweede Kamer te laten horen.

Verkiezingsposter uit 1971

Bij de verkiezingen van 1971 besloot de PSP in deze lijn zodoende een gewaagde poster te kiezen. Op de beroemde poster is een naakte vrouw te zien die in de wei staat, met de leus ‘PSP ontwapenend’. Deze poster veroorzaakte veel ophef, zowel in Nederland als in het buitenland. Vooral Christelijke organisaties waren verontwaardigd. George Noordanus, die de poster maakte, werd bedreigd en zelfs de ruiten van zijn huis werden ingegooid. Alle ophef die ontstond naar aanleiding van de poster, leverde de partij geen zetels op. Bij de verkiezingen van 1971 zakte de partij van vier naar twee zetels.

Kruisraketten en Kraakbeweging

In de jaren ’80 veranderden de idealen van de partij. De PSP profileerde zich steeds meer als politieke spreekbuis van buitenparlementair verzet. De partij was actief betrokken bij protesten tegen de kruisraketten en steunde de kraakbeweging. Door de steun voor de kraakbeweging werd afgeweken van de norm van pacifisme, want veel krakers wezen geweld niet uit principe af.

GroenLinks

Door de nieuwe koers was er sprake van interne strijd binnen de PSP, wat leidde tot afsplitsingen. Ondertussen ging de PSP  zelf steeds meer samenwerken met andere kleine progressieve partijen, zoals de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de CPN, die inmiddels af was gestapt van de stalinistische koers. Ook de samenwerking met de Evangelische Volksunie (EVU) werd gezocht. Uiteindelijk gingen de vier partijen in 1990 op in Groenlinks.

Poster op Facebook

Geschiedenis24 plaatste de poster in het kader van de naderende verkiezingen. Omdat het de beroemdste Nederlandse verkiezingsposter is, maakte de site er een reportage over. Hierdoor verscheen de poster ook op Facebook. Facebook verwijdert alle naaktafbeeldingen van hun website, dus ook de verkiezingsposter van de PSP uit 1971.

Lees hier meer over de actie van Facebook

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.