Geen afbeelding beschikbaar

11 februari jarig: koning Faroek I van Egypte

In 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, werd de Egyptische koning Faroek met een revolver gedwongen om zijn Duitsgezinde premier af te zetten en een Britsgezinde premier aan te stellen. De autoriteit van Faroek werd ernstig aangetast en de Egyptenaren ging zich afvragen of de koning zijn land nog wel kon leiden. Koning Faroek I werd geboren op 11 februari 1920.

Koning Faroek I van Egypte werd op 11 februari 1920 geboren als de zoon van Koning Foead I van Egypte. Tijdens zijn troonbestijging in 1936 was Faroek 16 jaar. Voor het volk was de jonge en volgens velen ook goed uitziende koning een enorme verfrissing in vergelijking met zijn vader.

Maar toen hij 6 jaar later, in 1942, een machtsstrijd over een pro-Duitse of pro-Britse koers verloor, begonnen de Egyptenaren te twijfelen over hun koning. Na deze periode ging het bergafwaarts met de populariteit van Faroek. Vanaf 1944 begon de voorheen knappe koning aan te komen, al snel woog hij bijna 140 kilo. Daarnaast stond hij bekend als een koning die in weelde leefde en kreeg niet voor niets de bijnaam ‘playboy-koning’. Een andere bijnaam van Faroek is ‘de dief van Caïro’. Het was immers algemeen bekend dat Faroek leed aan een ernstige vorm van kleptomanie en één van de meest professionele zakkenrollers van Egypte was.

Een volgende vernedering voor Faroek was dat hij een oorlog verloor tegen Israël en de leiding van zijn eigen leger hem vervolgens beschuldigde van corruptie. De legerleiding pleegde in 1952 onder leiding van de toekomstige president Gamal Abdel Nasser een coup: op 23 juli 1952 werd Faroek gedwongen om af te treden. Zijn paar maanden oude zoon werd uitgeroepen tot koning Foead II van Egypte, maar minder dan een jaar later werd de Egyptische monarchie afgeschaft en werd de Egyptische republiek opgericht. Faroek werd verbannen maar wist een weelderige leefstijl te behouden, op 18 maart 1965 overleed Faroek I van Egypte op 45-jarige leeftijd aan een overvloedige maaltijd in een van zijn weelderige woningen te Rome.

Rubrieken: 

Personen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!