15 november jarig: Eleonora van Oostenrijk

Eleonora van Oostenrijk is een belangrijke pion in de huwelijkspolitiek van haar broer, de Heilige Roomse Keizer Karel V. Zij wordt gezien als de mooiste van alle kinderen van Filips de Schone en is door haar huwelijken koningin van Portugal en van Frankrijk. Eleonora van Oostenrijk werd geboren op 15 november 1498 te Leuven.

Eleonora was de oudste dochter van Filips de Schone, regent van de Habsburgse Nederlanden en koning van Castilië, en Johanna van Castilië. Zij werd samen met haar broer Karel en haar jongere zusters Isabella en Maria opgevoed in Mechelen door haar tante Margaretha van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden.

Eleonora’s familie probeerde haar op jonge leeftijd uit te huwelijken aan Hendrik VIII, de toekomstige koning van Engeland. Hij koos er echter voor om met Eleonora’s tante Catharina van Aragon te trouwen. In 1517 verdacht haar broer Karel V, inmiddels keizer van het Heilige Roomse Rijk, Eleonora ervan dat zij een geheime relatie had met Frederik III, keurvorst van de Palts, waarmee zij haar politieke waarde voor de Habsburgers verloor. Karel liet het stel voor een rechtbank zweren dat zij geen relatie hadden.

Eleonora trouwde op 16 juli 1518 met koning Emanuel I van Portugal, een huwelijk dat door haar broer was opgezet om Portugal ervan ter weerhouden het opstandige Castilië te steunen. Het paar kreeg twee kinderen, Karel en Maria, voordat Emanuel op 13 december 1521 overleed. Na de dood van haar man werd Eleonora op 4 juni 1530 uitgehuwelijkt aan koning Frans I van Frankrijk. Met dit huwelijk werd La Paz de las Damas (de Vrede van de Vrouwen) bezegeld tussen de Habsburgers en de Bourbons van Frankrijk. Het huwelijk tussen Eleonora en Frans was echter niet gelukkig. Zij kreeg een puur ceremoniële functie als koningin van Frankrijk, terwijl Frans de voorkeur gaf aan zijn minnares Anne de Pisseleu d’Heilly.

Na de dood van Frans op 31 maart 1547 en de abdicatie van Karel V als Heilig Roomse Keizer op 25 oktober 1555 vertrok Eleonora met haar zus Maria en Karel naar Spanje. Hier overleed zij op 25 februari 1558 op 59-jarige leeftijd te Talavera la Real.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt