Burcht Stolpen

Burcht Stolpen

Burcht Stolpen in Saksen heeft in het verleden vele gedaanteverwisselingen ondergaan. Zo was de burcht eerst in de middeleeuwen een bisschoppelijke residentie, vervolgens een paleis en daarna een fort in de renaissance. Toch heeft de burcht een echt middeleeuws uiterlijk door de gotische elementen. Een van de opmerkelijkste zaken aan de burcht, is dat het op vulkanisch gesteente is gebouwd.


Diepe basaltputten


Burcht Stolpen ligt aan de rand van het Nationalpark Säschsische Schweiz (Saksisch Zwitserland). Naast de burcht is een van de diepste basaltputten ter wereld. Basalt is een vulkanisch gesteente uit gestolde lava dat wordt gebruikt voor de versteviging van onder andere dijken. Het basalt is bij burcht Stolpen terecht gekomen omdat de vestiging is gebouwd op een uitgedoofde vulkaan van miljoenen jaren geleden. De naam van de burcht komt uit de Slavische taal: ‘Stolpen’ betekent ‘plaats van pilaren’. Het gebied waar de burcht ligt, nu tussen Dresden en de Tsjechische grens, was vroeger bewoond door Slavische volkeren.


Geschiedenis Burcht Stolpen


De burcht is in zijn achthonderd jaar lange geschiedenis meerdere keren belegerd en verwoest. Aan het einde van de Middeleeuwen was burcht Stolpen een onderkomen voor de bisschoppen van Meissen. Zij hadden een eigen verblijf in de Albrechtsburg in Meissen, maar gebruikte de burcht als tweede residentie. De meeste van de gebouwen van de burcht komen dan ook uit deze tijd en zijn in een laatgotische stijl gebouwd. Tijdens de Reformatie werden de bisschoppen aanhangers van Maarten Luther en werden ze verdreven uit de burcht door katholieken. De nieuwe katholieke kasteelheer August II de Sterke (1670-1733) liet veel ruimtes in renaissancestijl herbouwen. In 1675 werd het kasteel een fort wegens haar strategische ligging. Vanaf de achttiende eeuw raakte het in verval. In de negentiende eeuw werd begonnen met de restauratie van de burcht. Sinds 1875 is de burcht een museum en worden er rondleidingen gegeven. In 1992 kreeg de staat Saksen het kasteel als eigendom.


Burg Stolpen Basaltfelsen K Schieckel


Gravin Anna Constantia von Cosel


August de Sterke, Saksische keurvorst en latere koning van Polen, leefde gescheiden van zijn vrouw en had vele minnaressen, waaronder de gravin Anna Constantia von Cosel. Haar 49 jaar lange opsluiting in burcht Stolpen maakte Von Cosel een van de bekendste vrouwen uit de Saksische geschiedenis. Toen August een nieuwe minnares nam, was Von Cosel jaloers en deed ze er alles aan om de nieuwe vrouw weg te krijgen. Daarop stuurde August Von Cosel weg. In reactie dreigde Cosel de buitenechtelijke relaties van Augustus openbaar te maken. Dit voorkwam hij door haar op te sluiten in burcht Stolpen. Hier overleed ze op 85-jarige leeftijd in gevangenschap. Ze werd begraven in de kapel van de burcht.


Huidig bezoek


Bij een bezoek aan burcht Stolpen wordt het tragische verhaal van gravin Constantia verteld. Rondleidingen brengen ook andere tijden en verhalen uit de geschiedenis van de burcht tot leven. Sinds eerder genoemde restauratie is de burcht goed bewaard gebleven en leent zich nog altijd voor tentoonstellingen. Op de website van de burcht staat meer informatie over de evenementen die er worden georganiseerd. Wil jij een vakantie naar dit kasteel en veel andere kastelen in Saksen winnen? Kijk hier!

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.