De HMS Beagle bereikt de Galapagos-eilanden

1835 Galapagos-eilanden - “Het is niet de sterkste van een ras die overleeft, noch de meest intelligentste. Het is degene die zich het beste kan aanpassen aan verandering.” Charles Darwin vormde zijn evolutietheorie naar aanleiding van zijn vondsten op de Galapagos-eilanden, waar hij op 15 september 1835 met de HMS Beagle aankwam.

Charles Darwin was opgeleid tot theoloog, voornamelijk omdat zijn vader wilde dat hij dominee werd. Zijn fascinatie ging echter compleet uit naar het vak van natuurlijke historie. Zijn interesse bleef niet onopgemerkt bij docenten. Vooral zijn hoogleraar botanie John Stevens Henslow wees hem op veel interessante studies en reizen en zou later degene zijn die Darwin in contact bracht met Robert FitzRoy, kapitein van de HMS Beagle.

FitzRoy nam Darwin maar al te graag aan als reiskompaan, voornamelijk om hem gezelschap te houden op intellectueel gebied. FitzRoy wilde, net zoals Darwin, onderzoek doen naar de natuur in onder andere Zuid-Amerika, maar wilde de reis ook combineren met missionariswerk. Darwin had echter alleen oog op de wetenschappelijke aard van de reis. Samen voeren ze vanuit Engeland naar Kaapverdië, Rio de Janeiro, Vuurland en nog veel meer plaatsen/gebieden/landen, tot ze op 15 september 1835 aankwamen op de Galapagos-eilanden.

Daar begon Darwin direct aan zijn onderzoek, zoals hij op alle andere locaties had gedaan. Zo observeerde hij allerlei soorten planten en dieren en verzamelde er informatie over, veelal door de dieren te vangen. De vangst van enkele spotlijsters bracht hem echter tot een opmerkelijke ontdekking: de vogels verschilden op elk eiland van elkaar.

Zijn theorie dat dieren in elk aspect veranderden op basis van hun omgeving bloeide hierdoor op. De 22 eilanden waren een perfecte setting voor hem om deze theorie te testen. Dit leidde hem uiteindelijk ertoe het werk ‘On the Origin of Species’ te schrijven, waarin hij het verschil in soorten in één soort ras zoals hij dat op de eilanden observeerde op alle levende wezens toepast. Dit zou later bekend staan als de natuurlijke selectie, ofwel de evolutietheorie.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.