Geschiedenis van kuifje strips

Geschiedenis van Kuifje

Op een rommelmarkt loopt Kuifje Jansen en Janssen tegen het lijf, die op pad zijn gestuurd vanwege een recentelijke toename in het zakkenrollen. Hun portefeuilles blijken echter ook gestolen, waarop Kuifje hen geld voorschiet. Kuifje koopt dezelfde middag een model op schaal van een oud zeilschip. Daarmee begint het avontuur van Het geheim van de Eenhoorn. Dit stripverhaal uit 1946 van Hergé is door Steven Spielberg in een nieuw jasje gegoten. De eerste strip van Hergé verscheen op 10 januari 1929.

Op 22 mei 1907 zag Belgisch beroemdste striptekenaar George Remi in Brussel het levenslicht. In eerste oogopslag geen bekende naam. Als de initialen echter omgedraaid worden ontstaat de klank: ‘Er Gee’, of ‘Hergé’. De geestelijk vader van Kuifje. Hij groeide op in Etterbeek bij Brussel. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd Brussel bezet door de Duitse troepen. Hergé zat toen nog op de basisschool en tijdens zijn schoollessen observeerde Remi deze militairen en maakte in de kantlijnen van zijn schriftjes tekeningetjes van de soldaten. Het tekenen zat dus al vroeg in zijn bloed. Het zou echter nog tot 1925 duren voordat hij zijn eerste stripverhaal publiceerde: een tekstloos stripje over een wielrijder met bandenpech.

Tintin wordt geboren

Ook voor het blaadje Le Boy Schout van zijn scoutingclub maakte hij vanaf 1926 talrijke tekeningen. Een jaar later kwam hij als bedrijfstekenaar in vaste dienst bij de uitgever van onder andere het dagblad Le Vingtième Siècle, de spreekbuis van het francofone, ultra-katholieke en anti-communistische establishment. Dit dagblad had op donderdag een jeugdbijvoegsel Le Petit Vingtième. Hergé bedacht begin 1929 een verhaal over een nieuwsgierige journalist met een klein hondje die de wereld over reisde op zoek naar nieuws. In januari 1929 werd zijn verhaal Tintin et Milou, in Nederland beter bekend als Kuifje en Bobbie, in het dagblad geplaatst. De afbeeldingen waren volledig in zwart-wit.

Kuifje in het land van de Sovjets

Een jaar later kwam het eerste Kuifje album uit Kuifje in het land van de Sovjets (Les Aventures de Tintin, reporter du Petit "Vingtième", au pays des Soviets). In de strip vertrok de jonge journalist naar het Sovjetrijk. De welbekende kuif van de reporter dankte hij aan een achtervolging in dit eerste verhaal, waardoor zijn haar op wapperde. De kuif was geboren. De eerste vertaling van Kuifje in het Nederlands verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij een uitzending van Het laatste nieuws kwam de naam Kuifje aan de oppervlakte naar aanleiding van de Kuif.

Studio Hergé

Het was tevens het jaar waarin Hergé hulp inriep voor het tekenen van de strips van Edgar P. Jacobs. Na de uitgave van Tintin en Amerique (1947) nam Casterman de uitgave op zich. Drie jaar later startte Hergé Studio Hergé, waarbij andere striptekenaars als Bob de Moor en Jaques Martin, hem veel werk uit handen namen. Zij hielden zich voornamelijk bezig met het tekenen van achtergronden en het hertekenen van de oude albums. Naast leuke en spannende strips, introduceerde Hergé ook een geheel nieuwe stijl van striptekenen: de 'Klare Lijn'. Hij maakte niet of nauwelijks gebruik van schaduwen of kleurverloop en de elementen van een tekening werden met duidelijke zwarte lijnen begrensd.

Oeuvre

Tot aan de dood van Hergé op 3 maart 1983 verschenen 23 albums met de avonturen van Kuifje de jonge reporter, zijn hond Bobbie en de bekende bijfiguren als kapitein Haddock, professor Zonnebloem en het detective duo Jansen en Janssen. Ook werden enkele tekenfilms van speelfilmlengte gemaakt en korte tekenfilms gebaseerd op de albums. In de jaren zestig verschenen bovendien twee echte speelfilms over Kuifje, Het Geheim van het Gulden Vlies en De blauwe sinaasappels.

Kuifje naar Amerika

Ook Steven Spielberg waagde zich aan de verfilming van de strips van Hergé. In 2012 was de première van zijn film in Brussel. ‘De film is gebaseerd op het werk van een groot artiest en illustrator. We zijn vereerd dat we de film in zijn stad en de geboorteplek van Kuifje kunnen voorstellen’, aldus Steven Spielberg. In de Verenigde Staten komt The adventures of Tintin pas rond Kerstmis uit. Spielberg denkt niet dat het een probleem is dat zijn landgenoten Kuifje niet kennen. ‘Voor Amerikanen zal dit een origineel animatieverhaal zijn, zoals Shrek en Toy story, die ook niet op strips of jeugdboeken gebaseerd zijn. Hopelijk zal Kuifje het in de VS even goed doen, en dan, hopelijk, komen de albums van Hergé eindelijk uit in de States.'

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt