Geen afbeelding beschikbaar

Portugese dictatuur van 1926 tot 1974

De Portugese President Anibal Cavaco Silva gaf zondagavond 21 juli aan in te stemmen met een compromis tussen verschillende strijdende regeringspartijen. Daarmee is de Portugese regeringscrisis bezworen. Portugal werd in 1910 een Republiek, maar zou 16 jaar later een dictatuur worden die voortduurde tot 1974. Deze periode kenmerkte zich door het autocratische Estada Novo-bewind.


De Portugese dictatuur werd geïnstalleerd met de ‘Revolutie van de 28e Mei’ in 1926. De republikeinse regering werd op dat moment door een militaire staatsgreep afgezet. Twee jaar later werd António de Oliveira Salazar de machtigste man van Portugal. Hij werd namelijk aangesteld als minister van Economische Zaken en had daarmee onbeperkte controle over de Portugese staatskas. Zijn macht groeide toen hij in 1932 minister-president werd en dictatoriale bevoegdheden kreeg.


Estada Novo


In 1933 werd door Salazar de zogeheten ‘Estada Novo’ opgericht, bestaande uit  een eenpartijstaat met een grote publieke rol voor de Katholieke Kerk. Onder het Estada Novo-bewind werd veel aandacht besteed aan het onderwijs en de alfabetisering. Salazar slaagde er bovendien in van Portugal een stabiel land te maken, terwijl andere landen gedurende de jaren ’30 in een economische depressie verkeerden. De dictatuur van Salazar kende echter ook een keerzijde. Politieke ideologieën zoals het liberalisme, socialisme en fascisme en communistische bewegingen werden met harde hand onderdrukt. Arbeiderspartijen en socialistische vakbonden waren streng verboden. Daarnaast was er de gevreesde geheime dienst ‘PIDE’ die politieke en sociale misdrijven moest voorkomen of onderdrukken.


Tweede Wereldoorlog


Portugal nam gedurende de Tweede Wereldoorlog een neutrale positie in. Dit had tot gevolg dat veel Joden Portugal als toevluchtoord kozen. Hoewel Portugal formeel gezien een neutraal standpunt in nam stond het land de VS toe om diverse Portugese eilanden te gebruiken als uitvalsbasis. Gedurende de jaren ´50 werd gewerkt aan de versterking van de betrekkingen met de VS. Er bleef echter veel onenigheid bestaan over kwesties als politieke vrijheden en de Portugese kolonies in Afrika en Azië, die het land met militair geweld verdedigde.


Marcello Caetano


In 1968 werd Salazar, die een beroerte had gekregen, opgevolgd door Marcello Caetano. In de praktijk veranderde er niet veel aan het Estada Novo-bewind. De banden met de VS werden verder versterkt, maar op het gebied van het kolonialisme bleef veel strijd bestaan. Gedurende de jaren ´70 raakte Portugal langzaam maar zeker in verval. Het land verarmde en de weerstand tegen het autoritaire en autocratische bewind van Caetano groeide.



Leestip



In bed met een dictator In bed met een dictator


€ 19.95



 




Anjerrevolutie van 1974


Op 25 april 1974 kwam een einde aan de dictatuur van Caetano tijdens de Anjerrevolutie, een linkse militaire coup die mede mogelijk werd door de hulp van verschillende West-Europese landen en communistische partijen uit Oost-Europa. Na de staatsgreep werd Portugal weer officieel een republiek. Er werden diverse democratische hervormingen doorgevoerd, de overzeese kolonies kregen hun onafhankelijkheid en er vond een economische heropleving plaats door goede betrekkingen met de Europese Unie.


In 1986 werd Portugal zelfs lid van de Europese Unie. Vanwege de economische crisis eiste de EU in 2013 strenge bezuinigingen van Portugal, wat binnen de huidige Portugese regeringscoalitie voor veel onenigheid zorgde. De regering dreigde zelfs bijna te vallen toen twee ministers van de kleinste regeringspartij onlangs dreigden op te stappen. Hun onvrede kon echter worden gesust nadat de leider van hun partij het vicepremierschap werd aangeboden. Dit compromis werd goedgekeurd door de huidige president van de Republiek Portugal, die daarmee een regeringscrisis heeft kunnen voorkomen.

Bronnen


- Socialisme.be, ‘Anjerrevolutie in Portugal’.


- Britannica.com, ‘António de Oliveira Salazar’.


- Nieuws.nl, ‘Regeringsciris Portugal bezworen’.


Leestip



In bed met een dictator In bed met een dictator


€ 19.95



 



 

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!