Home » Reportage
Umar Ryad

Waarom waren Europeanen een eeuw geleden verliefd op de islam?

Vandaag, de avond van 9 september, tot de avond van 10 september, wordt Asjoera oftewel tiende gevierd. Tiende refereert naar de tiende dag van de maand muharram, de eerste maand van de islamitische kalender. Dit gebeurt overigens altijd op een andere dag, omdat moslims een maankalender volgen die 11 tot 12 dagen korter is dan de Gregoriaanse kalender. Asjoera is voor veel Nederlanders een onbekende feestdag.

De verschillende stromingen in de Islam vieren Asjoera op verschillende manieren. Zo herdenken Soennieten tijdens Asjoera dat Musa (Mozes) zijn volk bevrijdde van de onderdrukking in Egypte en hen naar het beloofde land leidde. Voor Sjiieten sluit Asjoera de tiendaagse rouwperiode af, waarin de martelaarsdood van imam Hoessein in 680 wordt herdacht.

Tegenwoordig denkt men bij moslims en de islam vaak aan de komst van de gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog uit Marokko en Turkije. Nu worden islamitische vieringen en islamitische verenigingen in Nederland vaak ter discussie gesteld. Er waren echter al honderden jaren geleden moslims in West-Europa, samen met moskeeën, islamitische studentenverenigingen, buikdansclubs en Oriëntaalse restaurants. Europa was gefascineerd door de islam en er werden zelfs toeristische boottochten naar Mekka georganiseerd.

Aan de hand van een anekdote over een telefoonboek vertelt Umar Ryad (Universiteit Utrecht) over de eerste moskeeën in Europa en de eerste golf van moslimimmigranten na de Eerste Wereldoorlog. Zij kwamen vooral, omdat de meeste westelijke koloniën destijds waren gevestigd in islamitische landen.  De islam in Europa gaat dus veel verder terug dan de gastarbeiders in de jaren zestig.

Wie iets wil weten over de geschiedenis van moslims in Europa kan het beste terecht bij Umar Ryad (Universiteit Utrecht). Hij kent de prachtigste anekdotes over de rol die moslims in de geschiedenis van Europa hebben gespeeld. En nee, dan heeft hij het dus niet over de gastarbeiders van na de Tweede Wereldoorlog.

Partners: 

Personen: 

Religie: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.