Eustache Le Sueur [Public domain], via Wikimedia Commons

Aanslag op Keizer Caligula

Caligula is de geschiedenisboeken ingegaan als een gewelddadige en wrede keizer, die de Romeinse schatkist snel deed slinken. Daarnaast joeg hij een deel van de senaat en de pretoriaanse garde tegen zich in het harnas. Er werden dan ook meerdere complotten gesmeed om hem van het leven te beroven.

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus werd in 12 na Christus geboren in Antium in Italië. Zijn koosnaam Caligula kreeg hij toen hij op zeer jonge leeftijd met zijn ouders werd meegenomen naar Germanië en daar speciaal voor hem gemaakte soldatenlaarsjes droeg. Caligula is namelijk Latijn voor ‘klein soldatenlaarsje’.

Ouders

De vader van Caligula was de succesvolle Romeinse generaal Germanicus. Hij was de neef van keizer Tiberius en werd later door hem als adoptiefzoon aangenomen. De moeder van Caligula was Agrippina de Oudere, afstammelinge van keizer Augustus. Caligula volgde in 37 zijn adoptiefgrootvader Tiberius op als keizer van het Romeinse rijk.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Heerschappij

Tijdens de eerste twee jaar van zijn heerschappij werd Caligula beschreven als een goede keizer. Na deze periode veranderde hij echter in een tirannieke heerser. Hij liet tegenstanders gewelddadig vermoorden en er werd zelfs beweerd dat hij regelmatig eigenhandig iemand uit de weg ruimde. Daarnaast stond Caligula bekend om zijn seksuele uitspattingen. Zijn levensstijl kostte het Romeinse rijk veel geld, waardoor de belastingen omhoog moesten. Mede hierdoor groeide in het Romeinse rijk de tegenstand tegen de keizer.

Samenzweringen

Verschillende belangrijke Romeinen werden door Caligula zonder proces ter dood veroordeeld. Toen hij Sertorius Macro, de prefect van de praetoriaanse garde, liet executeren, was voor een deel van de praetoriaanse garde en de senaat de maat vol. Er werden een aantal samenzweringen tegen de keizer beraamd. Deze complotten werden echter steeds op tijd door de spionnen van Caligula ontdekt. Zo werd in 39 een aanslag die was opgezet door consul Cornelius Lentulus Gaetulicus op het nippertje voorkomen.

Aanslag

Op 24 januari 41 werd Caligula aangevallen door Cassius Chaerea en een aantal handlangers. Chaerea was lid van de praetoriaanse garde en werd vaak door Caligula belachelijk gemaakt vanwege zijn hoge stem. Chaerea had echter de reputatie van een kundig militair, die aan meerdere cruciale gevechten had deelgenomen. De aanval op Caligula had de goedkeuring van veel hooggeplaatste Romeinen. Tijdens een serie spelen sloeg de groep toe en bracht de keizer met messteken ter dood. Chaerea zou daarbij de eerste messteek hebben uitgedeeld, waarna de rest van de groep toesloeg. Volgens ooggetuigen zou het bloederige tafereel op de moord op Caesar geleken hebben. Caligula overleefde de aanslag dan niet.

Nasleep

De praetorianen verspreidden zich door het keizerlijke paleis om zoveel mogelijk van de familieleden van de keizer te vermoorden. Zo werd Caesonia, Caligula’s vierde vrouw, vermoord. Zelfs het dochtertje van het echtpaar werd niet ontzien. Zij werd met haar hoofd tegen de muur geslagen tot zij stierf. Caligula had in totaal minder dan vier jaar over het Romeinse rijk geregeerd. De praetorianen riepen de oom van Caligula, de vijftigjarige Claudius, uit tot nieuwe keizer. Hij had een lichte lichamelijke handicap: hij liep mank, stotterde en was licht doof. Wellicht zag de praetoriaanse garde hierdoor een ongevaarlijke opvolger in hem.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.