Geen afbeelding beschikbaar

Caligula de pooier keizer

Seks verkoopt of niet? Dominique Strauss Kahn en zijn kamermeisje, Clinton en zijn stagiaire en de Bunga Bunga feestjes van Berlusconi. Rijk en machtig zijn gaat nogal eens gepaard met een seksschandaal. Niets nieuws onder de zon. Ook in het verleden kwam dat veel voor. In deze serie besteden we aandacht aan de (seks)schandalen in de loop der eeuwen. Vandaag: de Romeinse keizer Caligula.

De man staat op zijn balkon. In de donkere lucht straalt de volle maan. Fluisterend nodigt Gaius Caesar Augustus Germanicus, keizer van Rome en gelijke van de goden, de maangodin uit om die nacht met hem de liefde te bedrijven. Het is bij lange na niet het meest schandalige verhaal dat over Gaius Caesar, (12 tot 41 na Christus) beter bekend als Caligula (soldatenlaarsje) wordt verteld. In de Romeinse geschiedschrijving is de jonge keizer uitgebreid geportretteerd als een wrede, sadistische keizer en een seksmaniak.

Een goed begin

En het leek allemaal zo mooi, toen Caligula in 37 na Christus het hoogste ambt in het Romeinse rijk op zich nam. Rome herademde na het 23 jarige bewind van keizer Tiberius (42 voor tot 37 na Christus), dat vooral in de latere jaren was gekenmerkt door willekeur en wreedheid. Toen Tiberius stierf, wilde het volk hem met haken de Tiber in sleuren, net zoals hij dat met zoveel van zijn slachtoffers had laten doen. Caligula verhinderde dat, zorgde voor een passende begrafenis, en begon daarna met het herstellen van de schade die Tiberius had aangericht.

Incest

Maar dat duurde niet lang. Al snel begon ook Caligula zich vreemd te gedragen. Suetonius (70-140 na Christus), de Romeinse geschiedschrijver die een biografie van de eerste keizers schreef, beschreef uitgebreid de wreedheid van de keizer, en diens seksuele uitspattingen. Zo had Caligula meerdere malen seks met zijn eigen zussen Agrippina, Livilla en Drussilla. Drussilla was zijn favoriet. Hij haalde haar weg bij haar echtgenoot en leefde openlijk met haar. Zijn andere zussen deelde hij regelmatig met zijn vrienden.

Hoerenloper en vrouwendief

Caligula trouwde drie keer. Eén van zijn vrouwen, Livia Orestella, was de vrouw van senator Piso. Tijdens een diner liet Caligula Piso een briefje brengen met de tekst: 'blijf van mijn vrouw af', waarna hij haar meenam. Later trouwde hij met Milonia Caesonia, dochter van een prostituee en zelf ook een ervaren courtisane. Caligula toonde haar naakt aan zijn vrienden, terwijl hij opschepte over haar schoonheid. Met haar kreeg hij een dochter. Caligula vergreep zich volgens Suetonius ook aan prostituees, aan toneelspelers (mannen dus) en aan vele vrouwen uit de Romeinse aristocratie. Tijdens diners keurde hij hen 'als op een slavenmarkt' en liet hen dan uit de eetzaal halen, waarna ze na een poosje terugkwamen 'met de tekenen van de vrijage nog zichtbaar'. Bovendien beschreef hij vaak na afloop in het openbaar alle goede en slechte bedprestaties van de vrouw in kwestie.

Paleispooier

Caligula's exorbitante levensstijl kostte schatten. Om aan geld te komen nam hij niet alleen zijn toevlucht tot moord en roof. Hij bouwde in zijn paleis een bordeel, waarin gehuwde vrouwen en vrijgeboren jongens zich moesten aanbieden. Zijn slaven gingen de stad in om mensen uit te nodigen. Bezoekers konden ter plekke geld lenen en iedereen die op deze manier een bijdrage leverde aan de keizerlijke schatkist, werd genoteerd. Caligula regeerde uiteindelijk maar vier jaar. In 41 na Christus werd hij, met Caesonia en zijn dochter, na een bezoek aan het theater vermoord.

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.