John F. Kennedy moordaanslag

Aanslag op president John F. Kennedy

Samen met zijn vrouw Jackie maakte de Amerikaanse president John F. Kennedy een rondrit door de stad Dallas. Opeens klonken er drie luide knallen en slaat het hoofd van de president achterover. De beelden van de moordaanslag op Kennedy van 22 november 1963 staan bij veel mensen voor altijd in het geheugen gegrift.

In het najaar van 1963 maakte de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy een rondreis door de zuidelijke staat Texas. Het doel van de publiekscampagne was het verwerven van steun voor een eventuele herverkiezing van Kennedy een jaar later. Op 22 november bracht Kennedy een bezoek aan Dallas, waar hij samen met zijn vrouw Jackie en gouverneur John Connally in een open limousine door de stad werd gereden. Ook zijn vicepresident Lyndon B. Johnson, zelf een Texaan, was bij de parade aanwezig.

Drie schoten

Rond half 1 ‘s middags lokale tijd reed het voertuig met de Amerikaanse president het Dealy Plaza op. Kort nadat de limousine het Texas School Book Depository was gepasseerd klonken er vlak achter elkaar drie schoten. Eén kogel, vermoedelijk het tweede schot, doorboorde de nek van Kennedy en verwondde ook gouverneur Connally. Het derde schot raakte Kennedy vervolgens in het achterhoofd en werd hem uiteindelijk fataal. De limousine reed direct door naar het Parkland Memorial Hospital, waar Kennedy officieel dood werd verklaard. Slechts twee uur later, in het Airforce One vliegtuig op het vliegveld in Dallas, werd vicepresident Johnson beëdigd als de 36e president van de Verenigde Staten.

Lee Harvey Oswald

Ooggetuigen van de aanslag hadden opgemerkt dat de schoten afkomstig waren uit een raam op de derde verdieping van het Book Depository. Niet veel later werd een medewerker van dat magazijn, Lee Harvey Oswald, gearresteerd door de politie. Hij werd niet alleen verdacht van de aanslag op Kennedy, maar ook van de moord op J.D. Tippet, de politieagent die hij tijdens zijn vluchtpoging had neergeschoten. Oswald werd uiteindelijk nooit veroordeeld voor de moorden, want voordat hij voor de rechter kon verschijnen werd hij zelf in het politiebureau neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Samenzweringstheorieën

Een commissie onder leiding van Earl Warren concludeerde in het officiële onderzoeksrapport later dat zowel Oswald als Ruby waarschijnlijk alleen gehandeld hebben. Deze bevinding wordt echter nog tot op de dag van vandaag in twijfel getrokken. Er bestaan verschillende samenzweringstheorieën die onder andere de CIA, de maffia en de Cubanen ervan verdenken de opdracht tot de moord gegeven te hebben. 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!