Levensverhaal Lee Harvey Oswald

Iedereen kent de korrelige zwart-witbeelden waarop te zien is hoe John F. Kennedy op 22 november 1963 in Dallas werd neergeschoten, dit jaar precies 50 jaar geleden. De vermoedelijke dader, Lee Harvey Oswald werd twee dagen later vermoord. Hoewel veel complottheorieën ontstonden over wie er verantwoordelijk was voor het drama op 22 november, werd Lee Harvey Oswald in 1964 alsnog door een commissie als schuldige aangewezen.Maar wie was Lee Harvey Oswald?

Jeugd van Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald werd geboren in New Orleans, op 18 oktober 1939. Oswald had een onaangename jeugd. Zijn vader stierf twee maanden voordat hij geboren werd. Op driejarige leeftijd bracht hij enige tijd door in een weeshuis. Samen met zijn moeder, boer, en halfbroer verhuisde Lee Harvey meer dan 20 keer. Toen hij met zijn familie een tijdje in New York woonde, kreeg hij vanwege zijn opstandige gedrag psychiatrische hulp.

Loopbaan

Op zeventienjarige leeftijd volgde Oswald trainingen om vervolgens toegelaten te worden tot het korps mariniers. Hij werd lid van een communistisch tijdschrift en leerde de Russische taal. Ondanks zijn communistische interesse schopte Oswald het tot radarspecialist. In 1957 vertrok hij naar Japan om daar op een Amerikaanse militaire basis te werken. In 1959 liep hij over naar de Sovjet Unie, waar hij in 1962 trouwde met Marina Proesakova. Het leven in de Sovjet-Unie beviel Lee Harvey niet. Oswald keerde samen met zijn vrouw terug naar de Verenigde Staten en ze gingen in Dallas wonen, waar ook zijn moeder en broer woonachtig waren.

Moord op Kennedy

Op 22 november om 12.30 werd John F. Kennedy gedood door twee schoten die vanaf 70 meter werden afgevuurd vanuit het Texas School Book Depository.Oswald was enkele weken daarvoor gaan werken bij het boekenmagazijn. Oswald verklaarde onschuldig te zijn: “I didn't shoot anyone, I am just a patsy” (“Ik heb niemand vermoord, ik ben slechts een zondebok”).

Op 24 november werd Oswald vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Door de moord op Oswald blijft zijn motief voor de moord op Kennedy onduidelijk.

Een week na de moord werd een onderzoekscommissie opgericht onder de leiding van opperrechter Earl Warren. In september 1964 werd een rapport uitgebracht dat een einde moest brengen aan de eindeloze complottheorieën. In het rapport werd Oswald als schuldige aangewezen. De commissie concludeerde bovendien dat op 10 april 1963 Oswald een mislukte aanslag had gepleegd op het leven van generaal Edwin Walker.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-          Geschiedenis24.nl, <a href="http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2003/november/Kennedy-en-de-complott... en de complotten</a> (19-11-2013)</p>
<p>-          Historisch Nieuwsblad, <a href="http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/30133/column-maarten-van-r... Maarten van Rossem</a> (19-11-2013)<b></b></p>
<p>-          The Lee Harvey Oswald Research Page, <a href="http://jfkassassination.net/parnell/chrono.htm">Timeline</a> (19-11-2013)<b></b></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding </strong></p>
<p>-    Wikimedia Commons,<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lewis_Exh1-20-533.jpg?uselang=nl"> Oswald </a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!