Home » Rubrieken

Stuk van het Jaar

archiefstuk van het jaarIn oktober 2018, tijdens de Maand van de Geschiedenis gaan we op zoek naar een nieuw Stuk van het Jaar. Het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2018 is Opstand. Welke bijzondere stukken over dit thema liggen er in de Nederlandse archieven? 

Stem op het mooiste archiefstuk

In oktober kun je tijdens de Maand van de Geschiedenis zelf stemmen op het archiefstuk dat jij het meest bijzonder vindt. De keuze is enorm, want naast het Nationaal Archief en de regionale archieven, doen er ook bedrijfsarchieven mee. 

Stem op het Stuk van het Jaar

Hieronder kun je alle inzendingen alvast bekijken. Stemmen kan tot 25 oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis op de website van het Stuk van het Jaar. Op 27 oktober wordt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam de uitslag bekend gemaakt. 

stuk van het jaar Rabobank Bedrijfshistorie
Reportage - 26 sep 2018

In februari en maart 1990 voerden Nederlandse akkerbouwers actie voor hogere graanprijzen.

Stuk van het Jaar Gemeentearchief Gemert-Bakel
Reportage - 26 sep 2018

In februari 1849 komen de Gemertse thuiswevers in opstand tegen de plaatselijke textielfabrikanten. Ze verzetten zich tegen een aanstaande loonsverlaging.

stuk van het jaar RHCL
Reportage - 26 sep 2018

Hartstikke praktisch natuurlijk, een brug over de rivier die door je stad stroomt.

stuk van het jaar Regionaal Archief Tilburg
Reportage - 24 sep 2018

In augustus 1935 ontstond het grootste arbeidsconflict uit de Tilburgse historie.

Stuk van het jaar Regionaal Archief Dordrescht
Reportage - 24 sep 2018

Het Rampjaar wordt Johan en Cornelis de Witt fataal. Johan is bijna 20 jaar de machtigste man van de Republiek geweest, Cornelis heeft hem steeds bijgestaan.

stuk van het jaar Drents Archief
Reportage - 24 sep 2018

Twintig groene schoolschriftjes schreef onderwijzer Anne de Vries halverwege jaren ‘30 vol over het opstandige Drentse arbeidersjongetje Bartje Bartels.

Stuk van het jaar Tresoar
Reportage - 24 sep 2018

“Weest sterk. De genade des Heren Jezus Christus en de liefde Gods en de gemeenschap des Heiligen Geestes zij met jullie allen. Jullie moeten maar veel Gezang 17 zingen.

stuk van het jaar De Domijnen
Reportage - 24 sep 2018

De burgers uit de jonge mijnstad Geleen kwamen in 1928 in opstand tegen de geplande annexatie door de eeuwenoude stad Sittard.

stuk van het jaar Archief Zaanstad
Reportage - 24 sep 2018

Dirk Witte (1885-1932) trad op zijn 16e al op met een zelfgeschreven spotlied op de eerste Zaanse autobus. In 1917 schreef hij zijn lijflied ‘Mensch, durf te leven’.

Stuk van het jaar Stadsarchief Breda
Reportage - 24 sep 2018

Het Stuk van het Jaar van het Stadsarchief Breda is er nog niet! Het is nog in de maak! Daarmee laten we zien dat archieven niet alleen van toen zijn maar zeker ook van nu, voor straks.

Stuk van het jaar Utrechts Archief
Reportage - 24 sep 2018

Rond 1970 gingen de Nederlandse binnensteden op de schop, onder luid protest.

Stuk van het Jaar Gemeentearchief Schouwen Duiveland
Reportage - 20 sep 2018

Er is oproer in Dreischor! Leendert Zorge, Tonis Leeuw en Adriaen Pietersz van Cazand kregen op 21 april 1724 strenge straffen opgelegd door de Vierschaar in Zierikzee.

Pagina's

Abonneren op Stuk van het Jaar