Home » Rubrieken

Mythe en sage

De Blauwe Draak op een muurschildering in een tombe.
Reportage - 31 okt 2019

Volgens de Chinese mythologie werd de wereld bewaakt door vier hemelse wezens: de Blauwe Draak, Witte Tijger, Zwarte Schildpad, en Rode Vogel. Hoe keken de oude Chinezen naar de vier mythische wezens aan de grenzen van de wereld?

Een schets van een Chinese alchemische oven, zoals deze in de negentiende eeuw werd gebruikt.
Reportage - 3 okt 2019

Alchemie - of de vroege voorloper van de scheikunde - wordt over het algemeen gezien als een Westerse traditie. In China bestond echter eeuwenlang een unieke alchemische traditie, die op meerdere punten verschilde van de Westerse praktijk.

Wendigo Wildernis Canada Ongetemd Sneeuw
Reportage - 18 sep 2019

De afschrikwekkende Wendigo doemt op in de mythes van inheemse Noord-Amerikaanse stammen. Waarom boezemde deze mythische verschrikking juist de inheemse bewoners van Noord-Amerika angst in?

Hesiodos en de Theogonia
Reportage - 10 sep 2019

Zeus, Hades, de Titanen en de Cyclopen, dit zijn maar enkele voorbeelden van bekende figuren uit de Griekse mythologie.

Bigfoot waarschuwingsbord
Nieuws - 28 aug 2017

Elk jaar komen er nog meldingen binnen van mensen die een Bigfoot denken te hebben gezien. Het mysterieuze wezen is o.a. afkomstig uit indianenverhalen.

Nieuws - 7 jul 2017

Het plaatsje Tintagel, gesitueerd aan de rotsige, ruige kust van Cornwall, onlosmakelijk verbonden geraakt met de legende van Koning Arthur.

Ragnar Loðbrók
Nieuws - 14 jun 2017

Volgens Scandinavische legendes werd Europa lang geleden onveilig gemaakt door krijger die van Ierland tot Rusland gevreesd werd: Ragnar Loðbrók.

Nieuws - 13 jun 2017

De restanten van je volk uit de brandende stad Troje leiden en na een lange zwerftocht een nieuw vaderland voor hen vinden. Aeneas deed het.

Romulus en Remus
Nieuws - 21 apr 2017

Op 21 april 735 v.Chr. werd de stad Rome gesticht. Romulus doodde zijn tweelingbroer Remus tijdens een gevecht over wie de nieuwe stad zou gaan leiden.

Nieuws - 17 apr 2017

MYSTERIE: Wanneer je als ‘Oude Griek’ advies nodig had over het verloop van je leven, lag het voor de hand om een bezoek te brengen aan het Orakel van Delphi.

Egyptische goden
Nieuws - 13 apr 2017

Religie was in de Egyptische samenleving erg belangrijk. Wie waren de goden die een rol speelden in het Oude Egypte?

visilisa
Nieuws - 25 aug 2016

Folklore en sprookjes speelden een interessante rol in het Rusland van na de revolutie in 1917.

Pagina's

Abonneren op Mythe en sage