Home » Rubrieken

Historische weetjes

Wanneer werd de matras uitgevonden en sinds wanneer bestaat de auto rem? Lees het hier.  

Romeinse tafel, geschiedenis eettafel
Reportage - 20 jun 2018

Al 2.600 jaar maken wij gebruik van de eettafel. In deze lange geschiedenis is dit meubelstuk bijna onherkenbaar veranderd.

Autogordel in actie
Reportage - 20 jun 2018

Tot verbazing van velen, wellicht, is in Nederland de autogordel ook achterin verplicht. Dat autogordels levens konden redden was al sinds 1971 bekend.

Kronos verslindt zijn kind
Reportage - 20 jun 2018

De oorsprong van tijd heeft de mens altijd beziggehouden. De Oude Grieken hadden voor het begrip tijd, en zijn verwoestende werking, een bijzonder verhaal bedacht.

Gerechtsstaf Deurwaarder
Reportage - 20 jun 2018

​Op schilderijen kom je soms functionarissen met een stafje met een gebalde vuist tegen. Lang was deze staf het symbool van de deurwaarder.

BMW
Reportage - 14 jun 2018

BMW scheurde vanaf zijn oprichting in 1916 als een speer omhoog. De Tweede Wereldoorlog gaf de autofabrikant de boost naar de top.

Composietboog
Reportage - 7 jun 2018

​Veel spullen die we gebruiken, bestaan niet uit maar één materiaal, maar uit meerdere materialen: composieten. Klink modern, maar composieten zijn al heel oud.

Auto importeren
Reportage - 6 jun 2018

​Bij de buren is het gras altijd groener, en dat geldt ook voor de auto-industrie. Daarom importeren mensen vaak auto’s uit het buitenland. Hoe ging dat vroeger?

Geschiedenis van banden
Reportage - 24 mei 2018

Wie aan de uitvinding van luchtbanden denkt, denkt waarschijnlijk al snel aan de Schotse uitvinder John Dunlop. Hij is de geschiedenis in gegaan als de uitvinder van de luchtband, maar was hij wel de eerste die de luchtband uitvond?

Otis lift
Reportage - 17 mei 2018

Al eeuwen lang proberen mensen met handige constructies het naar boven verplaatsen van mensen en goederen wat makkelijker te maken. Vijf bijzondere voorbeelden.

geschiedenis van gereedschap
Reportage - 15 mei 2018

​Gereedschap: we gebruiken het al zo lang, dat we misschien wel kunnen zeggen dat . Maar waar komt gereedschap vandaan?

geschiedenis van trouwpakken
Reportage - 14 mei 2018

​Op de mooiste dag van je leven draag je de mooiste kleren. Dus draagt de bruid bij een bruiloft een trouwjurk en draagt de bruidegom een chique trouwpak. Waar komt die traditie van die trouwpakken vandaan?

geschiedenis van compressiekousen
Reportage - 9 mei 2018

​Elastische kousen lijken een moderne vinding om mensen die snel last hebben van blessures te ondersteunen. En dat lijkt iets heel moderns, maar compressiekousen zijn al duizenden jaren oud.

Pagina's

Abonneren op Historische weetjes