Home » Rubrieken

Historische weetjes

Wanneer werd de matras uitgevonden en sinds wanneer bestaat de auto rem? Lees het hier.  

Villa Voerendaal
Reportage - 10 dec 2019

Voerendaal is een bijzondere vindplaats. Dankzij de beroemde Romeinse villa, maar ook dankzij de lange geschiedenis van het onderzoek: het terrein is maar liefst vier keer opgegraven.

Oorsprong Koffie
Reportage - 29 okt 2019

Koffie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Maar wie is er eigenlijk op het idee gekomen om koffie te gaan drinken?

M. Vasalis dichteres biografie
Reportage - 16 okt 2019

De herfstmaanden worden traditioneel gezien als een periode van mistroostigheid en melancholie. Dat levert soms mooie overpeinzingen op.

week van de koloniale geschiedenis
Reportage - 14 okt 2019

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Zij/Hij’.

Rogier van der Weyden Vlaamse primitieven
Reportage - 27 sep 2019

Tijdens de vijftiende eeuw behoorden de Vlaamse primitieven tot de Europese top op het gebied van de schilderkunst. Maar bij welke kunststroming horen ze nou eigenlijk?

Margaret Thatcher, bijgenaamd The Iron Lady
Reportage - 26 sep 2019

Thatchers handtassen stonden lange tijd symbool voor de harde hand waarmee de langstzittende premier van Engeland regeerde.

Geschiedenis kinderboeken
Reportage - 25 sep 2019

De laatste jaren is er veel te doen over kinderen en boeken lezen.

geschiedenis luier wegwerpluier
Reportage - 24 sep 2019

Eeuwenlang droegen baby’s geen luiers. Die waren er gewoonweg niet. Het was een lange experimentele weg naar de wegwerpluier.

Oleg Losev LED lamp
Reportage - 24 sep 2019

De uitvinder van de gloeilamp kent iedereen. Maar wie vond eigenlijk de LED lamp uit? En waarom is er zo weinig over deze uitvinder bekend?

Heuptas otzi
Reportage - 23 sep 2019

​De portemonnee ofwel beurs gaat ver terug. Er is klaarblijkelijk altijd gedoe geweest over hoe je je spulletjes met je meedraagt. En dan het woord zelf, ook gedoe.

Historische kooktechnieken grondoven
Reportage - 9 sep 2019

Onze voorouders beschikten niet over onze technologie. Toch slaagden ook zij erin om warme maaltijden op tafel te zetten. Hoe kregen ze dit voor elkaar?

Theorie-examen rijbewijs geschiedenis
Reportage - 4 sep 2019

Jaarlijks zitten tienduizenden Nederlanders te blokken voor hun theorie-examen. Negentig jaar geleden ging dat er echter heel anders aan toe…

Pagina's

Abonneren op Historische weetjes