3000 v.Chr. tot 500 n.Chr. | Grieken en romeinen

Gladiatoren
Nieuws - 28 nov 2024

Bij een duim omhoog blijft een gladiator leven en bij een duim naar beneden moet hij dood. Dit beeld hebben veel mensen, maar klopt dit eigenlijk wel?

Nijmegen
Nieuws - 10 okt 2024

Veel steden in Nederland zijn al honderden jaren oud. Meerdere steden beweren de oudste stad te zijn, maar wat is nou daadwerkelijk de oudste stad?

kleding oude egyptenaren Rijksmuseum
Reportage - 1 mei 2024

Dit fragment van een Egyptische tuniek dateert uit 500 tot 800 na Chr. Het is een deel van de schouder, geweven van linnen met versieringen in purperkleurige wol. De lange sierband liep van de rug tot over de borst. Tot de uitvinding van stoffen als polyester, werd textiel enkel gemaakt van natuurlijk materiaal dat snel vergaat. In de archeologie wordt textiel zelden in goede staat teruggevonden.

Francesco Solimena, Public domain, via Wikimedia Commons
Nieuws - 9 jan 2024

Waarom trokken de Hunnen plunderend door het Romeinse Rijk?

De Romeinse Peuteringen kaart
Nieuws - 20 sep 2023

Hoeveel is er nog bewaard gebleven van de Romeinse tijd in Nederland en Vlaanderen.

Zilveren munt oudheid Griekenland
Nieuws - 12 jul 2023

Alcohol: de één raakt het met geen vinger aan en de ander neemt elk weekend wel een paar biertjes. Hoe zat dit vroeger eigenlijk, bij de oude Grieken?

Wijngod van Rome Bacchus alcohol vroeger
Nieuws - 24 mei 2023

Alcohol is onmiskenbaar een groot deel van de westerse cultuur en vaak ook daarbuiten. Oude culturen zoals het oude Griekenland, de Romeinen en de Chinezen

Alcohol in het oude China tijdens de Han-dynastie
Nieuws - 23 mei 2023

Alcohol is onlosmakelijk verbonden met de westerse cultuur en ook met culturen daarbuiten. Oude culturen zoals het oude Griekenland, de Romeinen en de Chin

Muur van Antoninus, door Antoninus Pius gebouwd, in het Romeinse Rijk
Nieuws - 1 mei 2023

In 2023 ontdekten archeologen een Romeins fort in Schotland. Het fort was een onderdeel van de Muur van Antoninus. Deze muur werd gebouwd als grens

camee rijksmuseum van oudheden ledien
Reportage - 28 mrt 2023

De ‘Gemma Constantiniana’ is een van de grootste cameeën uit de klassieke oudheid. Het stuk is gemaakt naar aanleiding van Constantijns overwinning op zijn rivaal Maxentius in 312 na Chr.

Steen van Rosetta Grote Opstand Egypte
Nieuws - 27 mrt 2023

De Steen van Rosetta is bekend als de ‘vertaalsleutel’ waarmee de Egyptische hiëroglyfen werden ontcijferd. De teksten op de steen zijn in twee talen en dr

Leidse Schrijver Rijksmuseum van Oudheden
Reportage - 6 jul 2022

Het beeld van de ‘Leidse schrijver’ kwam bijna tweehonderd jaar geleden in het RMO. Het behoorde tot de derde grote aankoop van Egyptische oudheden na de opening van het museum in 1818, die van de collectie van Giovanni d’Anastasi.

Pagina's

Abonneren op 3000 v.Chr. tot 500 n.Chr. | Grieken en romeinen