Een wetenschapper doet een bijzondere ontdekking, maar schrijft die in codetaal op. Eeuwenlang blijft het geheim, tot twee onderzoekers zijn code kraken.
1600-1800 | vroegmoderne tijd
De avondklok is vooral bekend uit de Tweede Wereldoorlog, maar het is al eeuwenoud. Waar was de avondklok oorspronkelijk voor bedoeld?
Een bizar verhaal: in 1795 verloor de Nederlandse marine een gevecht van de Fransen. Niet in een grote zeeslag. Nee, de Nederlandse schepen verloren van ruiters. Maar klopt dat verhaal wel?
Stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms kregen negen kinderen. Amalia was een meester in het bedisselen van de dynastieke belangen.
Waarom wordt er in de VS zo weinig aandacht besteed aan de Nederlandse stichters van New York?
De natuurhistorische voorwerpen uit de zeventiende eeuw in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave zijn bijzonder. Ze lijken haast mythologisch al zijn ze dat in werkelijkheid natuurlijk niet. Maar een boek van Rumphius dat tussen de werken lag, is net zo bijzonder en omgeven met verhalen.
Als je aan zilver denkt, dan denk je waarschijnlijk aan luxe en rijkdom. En vaak was dat ook zo. Toch speelde zilver ook in het leven van veel gewone burgers een belangrijke rol. Welke rol? Dat kun je nu nog bekijken in Museum het Prinsenhof Delft.
Tijdens de tentoonstelling Zilver. Meesterwerken van Delftse zilversmeden 1590-1800 heeft Museum Prinsenhof Delft een bijzondere schenking ongvangen.
Elektrodes, hersenchirurgie, betwijfelbare proefpersonen. Medische onderzoekers gingen vroeger niet al te subtiel om met hun proefpersonen.
Nu Halloween in aantocht is, tellen wij af met een top 7 historische volksverhalen. Deze volksverhalen waarschuwden men voor gevaren die levensecht leken.
Op 13 mei 1619 werd landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Hij is kort daarop zonder enig ceremonieel begraven.
Willem I was een hardwerkende autocratische koning-koopman. Hij was alleen vaak ziek. Waar had hij precies last van?
Pagina's
