D'Arc, Jeanne

Ze is één van de grootste heldinnen uit de Franse militaire geschiedenis. Ze speelde een doorslaggevende rol in de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) maar werd door de Bourgondiërs uitgeleverd aan de Engelsen, waarna ze op de brandstapel belandde. De in 1920 heilig verklaarde Jeanne d’Arc was een bijzondere jonge vrouw.

Als dertienjarige hoorde ze naar verluid stemmen van heiligen, die haar de opdracht gaven om de Franse kroonprins Karel VII te helpen in de strijd tegen de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog.

Jeanne d'Arc en Karel VII

Ze wist het vertrouwen van Karel VII te winnen, doordat ze hem bij binnenkomst herkende, ondanks zijn vermomming. Van Karel VII kreeg Jeanne wapens en een leger, waarmee ze de route naar Reims moest veroveren, zodat Karel VII daar gekroond kon worden. Haar belangrijkste wapenfeit was het beleg van Orléans, dat ze op de Engelsen veroverde. Daarmee lag de weg naar Reims open voor Karel.

Brandstapel

Aan het succes van Jeanne kwam echter een einde. Bij Parijs leed ze een nederlaag en werd ze gevangen genomen door de Bourgondiërs, die haar aan de Engelsen uitleverden. Jeanne d’Arc werd veroordeeld voor ketterij en in 1431 op de brandstapel ter dood gebracht.

In 1920 werd Jeanne d’Arc door de Paus heilig verklaard.

Kroning Karel VII
Nieuws - 29 okt 2016

Het opeisen van de Franse kroon door Karel VII op 29 oktober 1422 leidde tot een machtsstrijd tussen de Fransen en de Engelsen.

Jeanne d'Arc op de brandstapel
Nieuws - 30 mei 2016

Jeanne d'Arc werd op 30 mei 1431 op de brandstapel gezet. Waarom gebeurde dit?

Nieuws - 23 mrt 2016

Juridisch gebekvecht is ontstaan tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over een ring die hoogstwaarschijnlijk aan de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d’Arc toebehoorde.

Jeanne d'Arc
Nieuws - 21 feb 2016

Op 21 februari 1431 begon het proces tegen Jeanne d'Arc nadat ze in 1430 door de Bourgondiërs gevangen werd genomen en uitgelverd aan de Engelsen.

Jeanne d'Arc biografie geschiedenis
Nieuws - 26 okt 2015

Jeanne d'Arc is één van de grootste heldinnen uit de geschiedenis. Ze speelde een belangrijke rol in de Honderdjarige Oorlog en werd heilig verklaard.

Jeanne d'Arc bij het beleg van Orléans
Nieuws - 2 mei 2012

De Franse oorlogsheldin Jeanne d'Arc staat vooral bekend om haar optreden tijdens het beleg van Orléans

De slag bij la Rochelle, de slag bij Azincourt, de slag bij Patay, de belegering van Orléans
Nieuws - 12 apr 2012

Het is een van de bekendste conflicten uit de Europese geschiedenis: De Honderdjarige Oorlog. In werkelijkheid duurde de oorlog helemaal geen 100 jaar.

Nieuws - 6 jan 2012

Op 6 januari waren Richard II, Jeanne d’Arc en Victor Horta jarig.

Abonneren op D'Arc, Jeanne