1500-1600 | renaissance

Landkaart over de geschiedenis van de namen Westerschelde en Oosterschelde
Nieuws - 16 jan 2024

Waar komen de namen Westerschelde en Oosterschelde vandaan?

Marteling en Executie van Peter Stumpp
Nieuws - 18 okt 2023

Het verhaal van de Duitse weerwolf Peter Stumpp, was hij een psychopathische seriemoordenaar of werd hij gebruikt als zondebok?

Minstreel Alan-A-Dale
Nieuws - 3 aug 2023

Minstelen trokken lange tijd rond in Europa. Inmiddels bestaat het beroep niet meer. Wat was een minsteel en welke invloed had hij?

Karel V en Frans I bij de gezamenlijke intocht in Parijs op 1 januari 1540, tijdens een wapenstilstand.
Nieuws - 2 dec 2022

In 1547 schreef keizer Karel V een gecodeerde brief aan zijn ambassadeur in Frankrijk. Na maandenlang onderzoek is de code gekraakt.

geschiedenis van tokyo
Reportage - 22 nov 2022

Tokyo is nu de grootste stad ter wereld. Maarliefst 38 miljoen mensen wonen in de Japanse hoofdstad. De stad staat bekend als een hypermoderne urban jungle, maar in werkelijkheid is de stad ontzettend oud. Onder de naam Edo was de stad een spil in een roerige tijd in de Japanse geschiedenis.

slag op de zuiderzee 1573
Nieuws - 5 okt 2022

In 1573 vochten de Watergeuzen en een Spaanse vloot een zeeslag uit op de Zuiderzee. De slag werd een pijnlijke nederlaag voor de Hertog van Alva.

Hongerstenen
Nieuws - 15 aug 2022

Door droogte zijn in Duitse rivieren 'hongerstenen' zichtbaar geworden. Wat zijn dat en wat betekenen die?

Trijn van Leemput Vredenburg
Nieuws - 13 jun 2022

Nadat de Utrechters kasteel Vredenburg in 1577 veroverd hadden op de Spanjaarden, was het aan Trijn van Leemput en een groep vrouwen om het af te breken.

kastelen in saksen
Reportage - 20 apr 2022

Saksen kent een rijke geschiedenis. Tijdens de Middeleeuwen was de regio bijvoorbeeld een belangrijk grensgebied, waardoor rijke edellieden hier tientallen kastelen lieten bouwen. Enkele van deze kastelen functioneerden zelfs nog tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangenis of opslagplaats voor waardevolle spullen.

De Hagenpreek, of de prediking van Johannes de Doper (Bruegel, ca. 1620).
Reportage - 25 mrt 2022

Als gevolg van de Reformatie rukte het protestantisme tijdens de 16e eeuw op in de Nederlanden. Dit ging in tegen het rooms-katholieke geloof van de Habsburgse overheersers die op dat moment over de Lage Landen heersten. Omdat het officieel verboden was het protestante geloof uit te oefenen, werden illegale preken georganiseerd in bossen en velden.

Portret Mary Stuart
Nieuws - 9 feb 2022

Mary, koningin van Schotland, leidde een veelbewogen leven. Ze maakte een aantal ongelukkige keuzes die tot haar gruwelijke onthoofding hebben geleid.

Spaanse Armada Filips II hertog van medina sidonia
Reportage - 23 dec 2021

Ondanks de bezwaren van de hertog van Medina Sidonia, de bevelhebber van de Spaanse Armada, beval Filips II dat de invasie van Engeland doorgezet moest worden. Waarom was Filips zo zeker dat de missie zou slagen?

Pagina's

Abonneren op 1500-1600 | renaissance