Nederland

Verzetsstrijdster Esmée Adrienne van Eeghen.
Reportage - 15 mei 2024

Esmée van Eeghen was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het Nederlandse verzet, maar haar motieven werden al snel in twijfel getrokken toen ze een liefdesrelatie kreeg met een Duitse officier...

Man draagt zak
Nieuws - 8 mei 2024

Spullen kunnen nu makkelijk verplaatst worden, dat was in de middeleeuwen wel anders. Grote zakken met goederen werden toen gedragen door de zakkendrager.

Goudse kaas
Reportage - 17 apr 2024

Kaas wordt in heel Nederland gemaakt, maar toch is één daarvan de bekendste: Goudse kaas. De kaas heeft een rijke smaak en wordt daarom het meest gegeten in Nederland. Waarom is juist Gouda bekend om kaas?

Kampioenschap polstokverspringen in Winsum
Nieuws - 27 mrt 2024

Het Friese Fierljeppen, of polsstokverspringen, is al eeuwenlang een traditionele sport. Wat is de oorsprong van deze sport?

Kogels
Nieuws - 21 mrt 2024

Een paar jaar na de Koude Oorlog stopte de laatste munitiefabriek in Nederland, maar inmiddels wordt de roep om nieuwe fabrieken luider. Wat is er gebeurd?

Turfsteken
Nieuws - 20 mrt 2024

Het beroep ‘turfsteker’ staat bij niemand meer op het CV. Wat deed de turfsteker?

Oscar beeldjes
Nieuws - 11 mrt 2024

In maart 2024 kwam er voor het eerst in tien jaar weer een Oscar richting Nederland. Welke Oscarsuccessen kende Nederland nog meer?

Turfsteken en turftrekken in laagveen.
Nieuws - 13 feb 2024

Nederland bestaat uit meerdere veengebieden. De Nederlandse samenleving maakte daarom eeuwenlang gebruik van turf. Waarom was dit zo belangrijk?

Meerdere stukken van playmobil
Nieuws - 5 feb 2024

In februari 2024 bestond Playmobil vijftig jaar. In de jaren na 1974 is Playmobil uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedmerken.

Een resusaap
Nieuws - 22 jan 2024

In januari 2024 heeft China een resusaap gekloond. De aap heeft oude voorgangers en het klonen van de resusaap geeft ook een beeld voor de toekomst.

Landkaart over de geschiedenis van de namen Westerschelde en Oosterschelde
Nieuws - 16 jan 2024

Waar komen de namen Westerschelde en Oosterschelde vandaan?

Vrijwillgers van de KLD op een van de Luchtwachttorens
Nieuws - 10 jan 2024

In Nederland zijn vandaag de dag nog een aantal herinneringen aan de Koude Oorlog terug te vinden, zoals de luchtwachttoren. Waar dienden deze voor?

Pagina's

Abonneren op Nederland