Nederland

De eerste Sejm in Łęczyca
Reportage - 30 mei 2024

De uitdrukking ‘het lijkt hier wel een Poolse landdag’ maakt een vergelijking met de landdagen in Polen, maar hoe kwam deze uitdrukking eigenlijk in de Nederlandse taal terecht?

Nozems op de bromfiets
Nieuws - 30 mei 2024

In de jaren '50 ontstaat een nieuwe jeugdcultuur: de nozems. Zij hadden een eigen kledingstijl en een doel: meer vrijheid!

Joodse Raad en Marie Stoppelman
Reportage - 28 mei 2024

De Joodse arts Marie Stoppelman werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om met kamparts Josef Mengele te werken. Wat is haar verhaal?

Verzetsstrijdster Esmée Adrienne van Eeghen.
Reportage - 15 mei 2024

Esmée van Eeghen was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het Nederlandse verzet, maar haar motieven werden al snel in twijfel getrokken toen ze een liefdesrelatie kreeg met een Duitse officier...

Man draagt zak
Nieuws - 8 mei 2024

Spullen kunnen nu makkelijk verplaatst worden, dat was in de middeleeuwen wel anders. Grote zakken met goederen werden toen gedragen door de zakkendrager.

Goudse kaas
Reportage - 17 apr 2024

Kaas wordt in heel Nederland gemaakt, maar toch is één daarvan de bekendste: Goudse kaas. De kaas heeft een rijke smaak en wordt daarom het meest gegeten in Nederland. Waarom is juist Gouda bekend om kaas?

Kampioenschap polstokverspringen in Winsum
Nieuws - 27 mrt 2024

Het Friese Fierljeppen, of polsstokverspringen, is al eeuwenlang een traditionele sport. Wat is de oorsprong van deze sport?

Kogels
Nieuws - 21 mrt 2024

Een paar jaar na de Koude Oorlog stopte de laatste munitiefabriek in Nederland, maar inmiddels wordt de roep om nieuwe fabrieken luider. Wat is er gebeurd?

Turfsteken
Nieuws - 20 mrt 2024

Het beroep ‘turfsteker’ staat bij niemand meer op het CV. Wat deed de turfsteker?

Oscar beeldjes
Nieuws - 11 mrt 2024

In maart 2024 kwam er voor het eerst in tien jaar weer een Oscar richting Nederland. Welke Oscarsuccessen kende Nederland nog meer?

Turfsteken en turftrekken in laagveen.
Nieuws - 13 feb 2024

Nederland bestaat uit meerdere veengebieden. De Nederlandse samenleving maakte daarom eeuwenlang gebruik van turf. Waarom was dit zo belangrijk?

Meerdere stukken van playmobil
Nieuws - 5 feb 2024

In februari 2024 bestond Playmobil vijftig jaar. In de jaren na 1974 is Playmobil uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedmerken.

Pagina's

Abonneren op Nederland