Bonaparte, Napoleon

Nederlandse grondwet van 1814
Nieuws - 29 mrt 2017

Den Haag 1814 - De Fransen zijn weg, Nederland is bevrijd. Een commissie wordt direct aan het werk gezet om een nieuwe grondwet te ontwerpen.

Steen van Rosetta
Nieuws - 27 mrt 2017

Tijdens Napoleon’s campagne in Egypte in 1799 stuiten de Franse soldaten op een bijzonder stuk steen vol inscripties. Het wordt gevonden nabij de havenstad Rashid.

Nieuws - 10 dec 2016

Op 10 december 1799 wordt in Frankrijk het metrieke stelsel ingevoerd. Frankrijk was onder Napoleon het eerste land dat deze meeteenheden in gebruik nam.

Napoleon
Nieuws - 9 nov 2016

Parijs 1799 – Op 9 november wordt er in Frankrijk een coup gepleegd die generaal Napoleon Bonaparte aan de macht brengt. Deze coup wordt doorgaans beschouwd als het einde van de Franse Revolutie en het begin van het Napoleontische tijdperk. De staatsgreep zou bekend komen te staan als de coup van 18 Brumaire, omdat dit de datum in de Franse Revolutionaire Kalender was waarop de coup gepleegd werd.

Nieuws - 16 sep 2016

Moskou 1812 –Napoleon Bonaparte marcheert op 14 september 1812 met zijn leger Moskou binnen. Het Russische leger trekt zich terug en verlaat de stad samen met de meeste inwoners. Hierop ontstaat een grote brand in de stad, die tot 18 september woedt en driekwart van de stad verwoest.

Nieuws - 18 jun 2016

Waterloo 1815 - "Mijn garde sterft, maar geeft zich niet over!" roept Generaal Pierre Cambronne van de Oude Garde soldaten van Napoleon. De kanonschoten vliegen hem om de oren en de paarden zakken weg in de blubberige velden. De Jonge Garde is al bijna geheel weggevaagd door het Pruisische leger. Napoleon keert terug naar Parijs, het Franse leger in chaos achterlatend.

Nieuws - 18 mei 2016

PARIJS 1804 - Tussen de religieuze en de grondwettelijke handelingen door hadden zowel de paus als Napoleon moeite om bij de les te blijven. Het publiek kon niets volgen van de plechtigheden in de Notre-Dame en nam het goed van de broodjes. Iedereen wachtte op het moment waarop Napoleon zichzelf en zijn vrouw Josephine de Beauharnais tot keizer en keizerin van Frankrijk zou kronen.

Nieuws - 29 mrt 2016

De geschiedenis barst haast uit zijn voegen; zoveel veldslagen, leiders of culturele ontwikkelingen zijn van historisch belang.

Nieuws - 1 mrt 2016

De onderwerpen van spotprenten lopen zeer uiteen, maar in de geschiedenis zijn het vaak leiders geweest die bespot werden door de tekenaars.

Nieuws - 1 mrt 2016

Juan-les-Pins 1815 – In het eerste decennium van de 19de eeuw slaagt hij erin om een groot deel van Europa te veroveren. Na een aantal nederlagen moet Napoleon in 1814 echter gedwongen aftreden als koning van Frankrijk en wordt hij verbannen naar Elba. Toch weet hij op 1 maart 1815 weer terug te keren naar Frankrijk en grijpt hij opnieuw de macht.

Nieuws - 1 feb 2016

Gisteren hebben duizenden betogers in Barcelona gedemonstreerd tegen separatisme. De boodschap van de demonstranten was duidelijk: Spanje moet één land blijven.

Nieuws - 27 jan 2016

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de vraag of de Nationale Politie er moet komen. Met de vorming van de Nationale Politie wil minister Opstelten de huidige vijfentwintig regio's terugbrengen tot tien. VVD, CDA en PVV steunen het voorstel, maar de oppositie twijfelt nog. Toen Nederland onder het Franse Keizerrijk viel, werd er in Nederland al een nationale politie ingevoerd.

Pagina's

Abonneren op Bonaparte, Napoleon