Waarom vochten Napoleons soldaten vroeger schouder aan schouder?
Bonaparte, Napoleon
Napoleon Bonaparte werd geboren op 15 augustus 1769 op het eiland Corsica, dat een jaar eerder ingelijfd was bij Frankrijk. Al op jonge leeftijd vertoonde Napoleon indrukwekkende leiderschapskwaliteiten, waardoor hij in 1778 als negenjarige toegelaten werd op de militaire school te Brienne, waarmee zijn militaire carrière begon.
Op het Franse vasteland sloot hij zich aan bij de Franse Revolutie. Tijdens het beleg van Toulon viel de stad snel, dankzij het strategisch vernuft van Napoleon. Daardoor klom hij snel op in de rangen van het Revolutionaire leger.
Keizer van Frankrijk
Op 9 november 1799 pleegde Napoleon een staatsgreep. Aanvankelijk werd het bestuur van Frankrijk omgevormd tot een consulaat, waarbij drie consuls de macht zouden delen. Al snel wist Napoleon echter alle macht naar zich toe te trekken en werd hij benoemd tot consul voor het leven. Nadat hij zich vervolgens van al zijn tegenstanders had ontdaan liet hij zich op 2 december 1804 kronen tot keizer van Frankrijk.
De Grande Armée
De legers van Napoleon boekten grote overwinningen. Grote delen van Europa werden door de Fransen onder leiding van Napoleon veroverd, of werden een vazalstaat van Frankrijk. In 1812 trok de Grande Armee van Napoleon naar Rusland. Deze Russische veldtocht liep echter uit op een fiasco. Van de 550.000 soldaten die naar Rusland marcheerden, keerden er slechts 140.000 terug. Dat betekende het begin van het einde van Napoleon. Bij de Slag bij Leipzig in 1813 werden de Franse legers verslagen door een bontgenootschap van andere Europese staten en niet lang daarna werd Napoleon gevangen gezet op Elba.
Waterloo
Hij probeerde het echter nog een keer. Napoleon ontsnapte van Elba en wist weer de macht te grijpen in Frankrijk. Deze ‘honderd dagen’ van Napoleon resulteerden in de Slag bij Waterloo in 1815, waar Napoleon nog eenmaal werd verslagen door de hertog van Wellington. Hierna werd Napoleon gevangen gezet op Sint Helena, waar hij in 1821 overleed.
Joséphine en Napoleon waren een van de beroemdste liefdeskoppels uit de geschiedenis. Wie was deze Joséphine en hoe verliep de realtie van de twee?
Volgens de verhalen was de Franse keizer Napoleon zeer gehecht aan zijn paard Marengo. Ronom het dier ontstonden heldhaftige verhalen. Wat klopt er van die verhalen, en was Marengo het enige paard van Napoleon?
Op 2 december 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot keizer. Het was een grote ceremonie waarbij onder meer paus Pius VII aanwezig was.
Tijdens de Ramp van Woerden trokken terugtrekkende Franse troepen plunderend door de stad, waarbij zij grote schade aanrichtten en 26 inwoners ombrachten.
Napoleon en liet zich graag afbeelden met zijn hoed die hij zijn 'petit chapeau' noemde. Waarom was hij zo verzot op zijn hoed?
Napoleons invasie van Rusland betekende het begin van het einde. Het grote militaire verlies dat hij opliep, zou zijn regime aan het wankelen brengen.
Over de diepe sporen die Napoleons regime heeft achtergelaten in de Nederlandse samenleving.
Op 29 maart 1814 ging de nieuwe Nederlandse Grondwet van kracht. Een nieuwe grondwet na de Franse tijd, waarin de Nederlandse monarchie werd hersteld.
Op 10 december 1799 wordt in Frankrijk het metrieke stelsel ingevoerd. Frankrijk was onder Napoleon het eerste land dat deze meeteenheden in gebruik nam.
Op 9 november 1799 pleegt Napoleon Bonaparte een staatsgreep. De coup betekende het einde van de Franse Revolutie en luidde het Napoleontische tijdperk in.
Moskou 1812 –Napoleon Bonaparte marcheert op 14 september 1812 met zijn leger Moskou binnen. Het Russische leger trekt zich terug en verlaat de stad samen met de meeste inwoners. Hierop ontstaat een grote brand in de stad, die tot 18 september woedt en driekwart van de stad verwoest.