1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regenten radeloos en het land reddeloos. Wat gebeurde er tijdens het Rampjaar? En wat voor effect hadden de gebeurtenissen in 1672 op de Republiek?
Lodewijk XIV
“De staat, dat ben ik.” Hoewel historici inmiddels betwijfelen of Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk, deze woorden ooit zelf heeft gebruikt, vormen ze in ieder geval wel een prachtige omschrijving van zijn heerschappij. Pracht en praal waren sleutelelementen voor de monarch die op 7 juni 1654 formeel tot koning werd gekroond in de Kathedraal van Reims.
Absoluut monarch
Tijdens zijn 72 jaar durende koningschap trok Lodewijk XIV alle macht naar zich toe en onderwierp de adel aan zijn bewind, dat hij baseerde op zijn goddelijke recht om te besturen. De monarchie van Lodewijk XIV kan met recht aangeduid worden als een absolute monarchie.
Lodewijk XIV, de Zonnekoning van Frankrijk heerste 72 over Frankrijk. “De staat, dat ben ik,” zou Lodwijk XIV gezegd hebben.
De uitspraak 'l'état, c'est moi' lijkt hét motto geweest te zijn van Lodewijk XIV. Maar naar alle waarschijnlijkheid heeft hij deze uitspraak nooit gedaan.
In de jaren zeventig van de zeventiende eeuw was Frankrijk in de ban van een reeks vergiftigingen. In Parijs, het hart van het land, bleek een geheimzinnig netwerk van criminaliteit, ‘magie’ en ‘hekserij’ te bestaan.
Na het overlijden van koning Karel II van Spanje in 1700,
Op 7 november 1659 wordt de Vrede van de Pyreneeën gesloten tussen de Franse koning Lodewijk XIV en de Spaanse koning Filips IV.
De Franse Lodewijk XIV tekent het Edict van Fontainebleau. Daarmee werd het protestantisme illegaal. Hugenoten moesten het land in allerijl verlaten.
Een belangrijke voorwaarde voor een heerlijke nachtrust is het hebben van een goed matras. Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van de matras.
Het Louvre was oorspronkelijk een middeleeuws fort, dat uitgroeide tot één van ’s werelds grootste en bekendste musea.
Op 2 juni 2014 werd bekend dat de Spaanse koning Juan Carlos I afstand doet van de troon. Spanje is al vanaf 1516 een monarchie. Spanje was tweemaal korte tijd een republiek.
Op 3 mei 1629 ondertekende de Hugenotenleider en Franse edelman Henri du Rohan een akkoord met de Spanjaarden tijdens de Derde Hugenotenopstand.
“De Vrede van Utrecht is een keerpunt in de wereldgeschiedenis en betekende het einde van een reeks oorlogen die Europa al twee eeuwen teisterde.”