Home » Rubrieken

Historische recepten

Recepten zijn van alle eeuwen. Maar wat maakten mensen in de geschiedenis voor eten? In de rubriek historische recepten een greep uit de gerechten die mensen in het verleden bereidden. 

Het recept
Nieuws - 9 jul 2017

Dit recept van kip gevuld met kalfs- of varkensgehakt, is afkomstig van ene Meester Hans, een kok in dienst van de graaf van Würtemberg in Zuid-Duitsland.

Recept voor Escabetx
Nieuws - 8 dec 2016

Escabetx wordt nog steeds gegeten in Spanje. Deze middeleeuwse variant komt uit een Catalaanse receptenverzameling uit de veertiende eeuw.

Saffraan
Nieuws - 24 aug 2016

Dit dessertrecept staat naamloos in een bundel van middeleeuwse recepten, Diversa Cibaria, afkomstig van het hof van koning Richard II (1377–1399).

Pepernoten
Nieuws - 5 dec 2015

Met het Sinterklaasfeest voor de deur liggen de peper- en kruidnoten alweer maanden in de schappen.

 Joachim Wtewael - De Keukenmeid
Nieuws - 2 dec 2015

Dit is een recept uit mijn eigen kookboek, althans, een kookboek uit de 16e eeuw, dat ik samen met de neerlandica Ria Jansen-Sieben heb uitgegeven.

Wikimedia Commons, Kensington Palace from the south (John Tinney, <1761)
Nieuws - 25 aug 2015

IJs maken zonder diepvries? Het kan! Het bedrijf AVM Curiosities heeft ijs gemaakt van een recept van honderden jaren oud.

Nieuws - 20 mrt 2015

In een verzameling Engelse culinaire teksten uit de veertiende eeuw, uitgegeven door Constance B.Hieatt & Sharon Butler onder de titel Curye on Inglysch (Oxford University Pres

Nieuws - 19 dec 2014

In het kalifaat van de Abbassiden in Bagdad bestond al zeker sinds de tiende eeuw een verfijnde eetcultuur, waarvan teksten in het Arabisch zijn overgeleverd.

Nieuws - 18 mei 2013

Hutspot, hutsepot, stamppot of stoemp eten wij in de wintermaanden, omdat het warm is en goed vult. Vroeger werd het bereid tijdens de oogstmaanden.

Nieuws - 16 mei 2013

Vroeger kon men vlees niet al te lang bewaren. Een oplossing hiervoor was het pekelen, roken of drogen van vlees.

Nieuws - 14 mei 2013

In 1668 verscheen in Antwerpen het Tractaet van de campernoillien, ghenaemt duyvelsbroot, geschreven door paddestoelenliefhebber en -kenner Franciscus van Sterbeeck (herschreven door M.

Nieuws - 12 mei 2013

De capuyn of kapoen is een haan die voor de tafel is vetgemest door hem te castreren. Eigenlijk een gekapte haan dus.

Pagina's

Abonneren op Historische recepten