Een beul: een afschrikwekkende man. Een barbaar met een zwarte kap op en een bijl in de hand. Voor sommigen een verpersoonlijking van een monster en voor d
Verdwenen beroepen
Sommige beroepen die vroeger heel gewoon waren, bestaan niet meer. Hier vertellen we alles over verdwenen beroepen en vergeten ambachten.
Ooit waren veel mensen in Nederland werkzaam als teenschiller. Het was een belangrijk beroep: veel mensen hebben direct of indirect te maken gehad met het werk van de teenschillers. Maar… wat deed de teenschiller precies?
Voordat er tweedehandswinkels of kledingcontainers waren, was er de voddenboer. Deze kleine ondernemers kwamen langs de deur om oud textiel (‘vodden’) op te kopen en een tweede leven te geven.
Van de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog bestond in Nederland het beroep van de aanspreker. Wat waren de werkzaamheden van dit sombere beroep?
Stadsomroepers voorzagen de inwoners van steden in Nederland eeuwenlang van het laatste nieuws en de belangrijkste wetswijzigingen.
Ruim 200 mensen in Nederland dragen tegenwoordig de achternaam Bezembinder. Het is één van de laatste overblijfselen van het verdwenen beroep van de bezembinder.
Touw slaan was vroeger een zeer gerespecteerd ambacht. Vanaf de 19e eeuw is dit beroep echter zo goed als verdwenen. Wat is de geschiedenis van de touwslager?
“Ik verbind u door”. Met deze woorden werd het eerste Nederlandse telefoongesprek door middel van een telefonist(e) tot stand gebracht. Meer dan vijftig jaar geleden verdween met de komst van de automatische telefooncentrale het beroep van de telefonist(e) echter. Hoe zag dit beroep eruit?
Bijna 100 jaar was de marconist, ook bekend als de radio-officier, de belangrijkste schakel tussen de bemanning van een schip en de rest van de wereld.
De afgelopen eeuw zijn er flink wat beroepen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Wat dacht je van de scharensliep? Of de porder?
Heb je kapot keukengerei in huis? Grote kans dat je deze spullen in de vuilnisbak gooit. Tot aan de 20e eeuw was dit anders.
In de achttiende en de negentiende eeuw gaven gouvernantes privéles aan kinderen uit welgestelde gezinnen. Waarom was de gouvernante belangrijk?
Pagina's
