1000-1500 | Hoge & Late Middeleeuwen

De middeleeuwen zijn opgedeeld in drie delen, de vroege, hoge en late middeleeuwen. De hoge middeleeuwen vallen ruwweg van het jaar 1000 tot aan 1250. Dit is een periode waarin de kerk, kruistochten en de wetenschap vooral centraal stonden. Europa kende in deze periode een grote rijkdom. De bevolking groeide en bloeide, steden barstten uit hun voegen. De kerk bereikte het toppunt van haar macht. De kerstering, het bekeren naar het christendom, werd uitgebreid tot het noorden van Europa.

En niet alleen in Europa ging het velen voor de wind. In Afrika en het Midden-Oosten ontstonden machtige en welvarende rijken. Een confrontatie kon niet uitblijven. De kruistochten waren een serie militaire campagnes om Jeruzalem te heroveren en de gebiedsuitbreiding van de islamitische rijken tegen te gaan.

Tot slot bloeide de wetenschap op in de 12e eeuw, op kathedraalscholen werden opleidingen gegeven in rekenen, schrijven en lezen.

Late middeleeuwen

De late middeleeuwen van het einde van de dertiende eeuw tot aan 1500 brachten een ommezwaai in Europa. Deze periode werd gekenmerkt door een zware economische crisis, de Honderdjarige Oorlog en de Pest. Maar desondanks bleef de wetenschap hoogtij vieren. Aan het einde van de vijftiende eeuw bloeide vooral in Italië de wetenschap op. Leonardo Da Vinci creerde de homo universalis en op de valreep van de eeuw, zeilde Columbus richting Amerika.

De kunst in de late middeleeuwen beleefde eveneens hoogtijdagen. De gotische stijl ontstond, en in Vlaanderen werd Jan van Eyck een van de meest toonaangevende schilders van zijn tijd.   

Heksenverbranding
Nieuws - 15 jan 2025

Hoewel in Nederland niet zo veel heksen zijn verbrand als in sommige andere Europese landen, hebben we wel een geschiedenis van heksenvervolging.

Huwelijk
Nieuws - 25 nov 2024

Het Anglo-Portugese Verdrag, wat meer dan 650 jaar geleden werd gesloten, is nog steeds van kracht, en daarmee het oudste nog geldende verdrag ter wereld.

Getijdenboek
Nieuws - 13 nov 2024

In de late middeleeuwen werd er acht keer per dag gebeden. Dit kon niet onthouden worden door leken, maar het getijdenboek gaf hier handigheid in.

Kopiist
Nieuws - 11 apr 2024

Een kopiist is een beroep dat nu niet meer bekend is, maar een paar eeuwen geleden onmisbaar was.

De beroemdste troubadour, Bernart de Ventadorn
Nieuws - 27 mrt 2024

De troubadour Bernart de Ventadorn was de Elvis van de twaalfde eeuw: hij was in heel Europa bekend. Wie was deze superster-troubadour?

Middeleeuws schilderij van Maximian van Ravenna door Roger Culos, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Nieuws - 24 jan 2024

Over de middeleeuwen bestaan veel misverstanden, zo denkt men vaak dat het een tijd van stilstand was en achteruitgang. Maar was dit echt zo?

Minstreel Alan-A-Dale
Nieuws - 3 aug 2023

Minstelen trokken lange tijd rond in Europa. Inmiddels bestaat het beroep niet meer. Wat was een minsteel en welke invloed had hij?

erfurter latrine-incident
Nieuws - 25 jul 2023

In juli 1184 kwamen tientallen Duitse edelen om toen een vloer instortte. Tientallen edelen verdronken in de smurrie in een lagergelegen beerput.

Heege manuscript
Nieuws - 21 jun 2023

Het Heege manuscript uit de Late Middeleeuwen bevat satirische grappen die vergelijkbaar zijn met hedendaagse komedie.

Laatste oordeel muurschildering middeleeuwen
Nieuws - 5 jun 2023

In films zijn veel muren in de middeleeuwen witgepleisterd of simpelweg van grijze steen, maar dit was in het echte middeleeuwse leven niet het geval. Midd

Domesday Book 1086
Nieuws - 17 mei 2023

Nadat Willem de Veroveraar Engeland in zijn macht kreeg, had hij geld nodig om zijn nieuwe regering te kunnen handhaven. Om aan dat geld te komen, moest hi

Beul in menigte doodstraf vonnis
Nieuws - 18 apr 2023

Een beul: een afschrikwekkende man. Een barbaar met een zwarte kap op en een bijl in de hand. Voor sommigen een verpersoonlijking van een monster en voor d

Pagina's

Abonneren op 1000-1500 | Hoge & Late Middeleeuwen