In films zijn veel muren in de middeleeuwen witgepleisterd of simpelweg van grijze steen, maar dit was in het echte middeleeuwse leven niet het geval. Midd
1000-1500 | Hoge & Late Middeleeuwen
De middeleeuwen zijn opgedeeld in drie delen, de vroege, hoge en late middeleeuwen. De hoge middeleeuwen vallen ruwweg van het jaar 1000 tot aan 1250. Dit is een periode waarin de kerk, kruistochten en de wetenschap vooral centraal stonden. Europa kende in deze periode een grote rijkdom. De bevolking groeide en bloeide, steden barstten uit hun voegen. De kerk bereikte het toppunt van haar macht. De kerstering, het bekeren naar het christendom, werd uitgebreid tot het noorden van Europa.
En niet alleen in Europa ging het velen voor de wind. In Afrika en het Midden-Oosten ontstonden machtige en welvarende rijken. Een confrontatie kon niet uitblijven. De kruistochten waren een serie militaire campagnes om Jeruzalem te heroveren en de gebiedsuitbreiding van de islamitische rijken tegen te gaan.
Tot slot bloeide de wetenschap op in de 12e eeuw, op kathedraalscholen werden opleidingen gegeven in rekenen, schrijven en lezen.
Late middeleeuwen
De late middeleeuwen van het einde van de dertiende eeuw tot aan 1500 brachten een ommezwaai in Europa. Deze periode werd gekenmerkt door een zware economische crisis, de Honderdjarige Oorlog en de Pest. Maar desondanks bleef de wetenschap hoogtij vieren. Aan het einde van de vijftiende eeuw bloeide vooral in Italië de wetenschap op. Leonardo Da Vinci creerde de homo universalis en op de valreep van de eeuw, zeilde Columbus richting Amerika.
De kunst in de late middeleeuwen beleefde eveneens hoogtijdagen. De gotische stijl ontstond, en in Vlaanderen werd Jan van Eyck een van de meest toonaangevende schilders van zijn tijd.
Nadat Willem de Veroveraar Engeland in zijn macht kreeg, had hij geld nodig om zijn nieuwe regering te kunnen handhaven. Om aan dat geld te komen, moest hi
Een beul: een afschrikwekkende man. Een barbaar met een zwarte kap op en een bijl in de hand. Voor sommigen een verpersoonlijking van een monster en voor d
Middeleeuwse steden: te vies om in te lopen. Toch?
Een wijdverspreide gedachte is dat mensen in de middeleeuwen geen water dronken, maar bier of wijn. Is dat wel zo?
Volgens veel verhalen gingen mensen in de middeleeuwen zelden in bad. Klopt dit wel?
Tokyo is nu de grootste stad ter wereld. Maarliefst 38 miljoen mensen wonen in de Japanse hoofdstad. De stad staat bekend als een hypermoderne urban jungle, maar in werkelijkheid is de stad ontzettend oud. Onder de naam Edo was de stad een spil in een roerige tijd in de Japanse geschiedenis.
Murasaki Shikibu was duizend jaar geleden een romanschrijfster, hofdame en dichteres uit de Heian-periode in Japan.
Historici vragen zich al eeuwen af waar de Zwarte Dood vandaan kwam. Uit nieuw DNA-onderzoek blijkt eindelijk het antwoord.
Ben je nieuwschierig naar de verhalen van bewoners en vrijwilligers over het leven op een buitenplaats? Ben je nieuwschierig naar de verhalen van bewoners
Het Muiderslot is een van de herkenbaarste kastelen in Nederland. Toch werd het middeleeuwse kasteel aan het begin van de 19e eeuw bijna gesloopt.
In de 15e eeuw vochten de provincies Holland en Zeeland een kapersoorlog uit met de Wendische Hanzesteden in wat nu Noord-Duitsland is.
Pagina's
